Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αθ. Εξαδάκτυλος για τον Προσωπικό Γιατρό: Οι επιλογές για τους γιατρούς και τους ασθενείς είναι περιορισμένες (video)

Με τον πολυαναμενόμενο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού να τίθεται σε ισχύ φαρμακοποιοί και γιατροί καταθέτουν τις απόψεις τους στην ΕΡΤ για το πρόγραμμα στο οποίο, προς το παρόν, δεν εγγράφονται πολλοί ιδιώτες γιατροί. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέλυσε στις «Συνδέσεις» τους λόγους που οι συνάδελφοί του δεν έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας.

«Οι πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλες. Δεν μπορούν όλοι οι γιατροί να βρουν τη θέση τους στο Σύστημα» ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας εκ μέρους των γιατρών. Πλην των καρδιολόγων και ρευματολόγων που παρακολουθούν ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και δεν εντάσσονται στο σύστημα, ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι το ότι στο πρόγραμμα δεν δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο σύστημα, να δηλώνονται -κατ’ εξαίρεση- από τους ασθενείς τους.
15 Ερωτήσεις- απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους»

«Οι επιλογές για τους γιατρούς είναι περιορισμένες και λογικά είναι περιορισμένες και για τους ασθενείς. H σχέση γιατρού – ασθενούς είναι μια σχέση εμπιστοσύνης. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε την αντιστοίχιση γιατρών και ασθενών, ανεξαρτήτως της σχέσεως εμπιστοσύνης αν θέλουμε να χτίσουμε ένα σύστημα το οποίο να πατά πάνω σε γερά θεμέλια».

Και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «ούτε οι περιοριστικές ημερομηνίες βοηθούν, ούτε και τα αντικίνητρα τα οποία έχουν θεσπιστεί. Χρειάζονται χρόνος και ηρεμία για να βρούν τη θέση τους στο σύστημα οι γιατροί, ο αριθμός των οποίων ομολογείται από όλους ότι δεν είναι επαρκής αυτή την στιγμή».

Mε περίπου 4.000 γιατρούς να έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Υγείας είναι βέβαιο ότι «ο αριθμός αυτός πρέπει να μεγαλώσει», υποστήριξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Δεν αντιστοιχούν πάντοτε 2.000 πολίτες σε κάθε γιατρό. Πολλοί γιατροί επιλέγουν να έχουν μικρότερο αριθμό ασθενών για να παρέχουν με μεγαλύτερη άνεση τις υπηρεσίες τους», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, «ο άνθρωπος που εγγράφεται στον Προσωπικό Γιατρό μπορεί να επισκέπτεται οποιονδήποτε γιατρό της επιλογής του είτε είναι συμβεβλημένος ή όχι. Ωστόσο, ούτε αυτή η διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

«Όλες οι πρόνοιες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για να επιτύχουμε μια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι ζητούμενο για τη χώρα μας από το 1929» πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Περισσότεροι από 700.000 επέλεξαν το φαρμακείο για να κάνουν την εγγραφή

«Μέχρι την Τετάρτη (14/9) είχαν εγγραφεί περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες στο θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, από τους οποίους περισσότεροι από 700.000 μέσα από τη διαδικασία της εγγραφής στο κοντινό τους φαρμακείο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο Κωνσταντίνος Κακονίκος, φαρμακοποιός στον Άγιο Δημήτριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κακονίκος είναι σύνηθες οι ιδιώτες να ζητούν από τον φαρμακοποιό να εγγράψει κάποιον γιατρό που είναι είτε στην ίδια περιοχή είτε σε άλλη.

«Έχουν απορίες με πιο συχνή γιατί ο μέχρι τώρα προσωπικός τους γιατρός δεν εμφανίζεται διαθέσιμος στο σύστημα», δήλωσε ο φαρμακοποιός τονίζοντας ότι τις πρώτες ημέρες ξεκίνησε πολύ δυνατά με το ενδιαφέρον του κόσμου να παραμένει υψηλό.

Πλέον όλοι οι πολίτες με τον Προσωπικό Γιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους που θα τους ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις, θα παρακολουθεί τον Ιατρικό τους φάκελο και θα συνταγογραφεί τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Σκανδάλη | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More