Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ακούω ήχον κώδωνος» δια χειρός Θανάση Παπαγεωργίου σε πανελλήνια περιοδεία

Το Θέατρο Στοά γιορτάζει τα 50 χρόνια συνεχόμενης δράσης και παρουσίας στην νεοελληνική θεατρική σκηνή με την παράσταση «Ακούω ήχον κώδωνος», βασισμένη στη συρραφή κειμένων από έργα του Μποστ, που έχει επιμεληθεί και σκηνοθετήσει ο βαθύς γνώστης του έργου του και συνιδρυτής του θεάτρου ΣΤΟΑ, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Το έργο ξεκινά με μια βεγγέρα στο σπίτι της Φαύστας και κλείνει με ένα γλέντι για τους γάμους του Ριτσακίου με τον Πάρι. Καλεσμένοι στο γλέντι αυτό είναι οι αξεπέραστοι θεατρικοί ήρωες του Μποστ, μεταξύ των οποίων, η Φαύστα μετά του συζύγου της Γιάννη, η Μήδεια, η Καλόγρια, η Μαρία Πενταγιώτισσα, ο πάτερ Αμβρόσιος, ο Ιάσων, ο κύριος και η κυρία Ιατρού, μετά του υιού τους Πάρι αλλά και μια μικρή λαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους ίδιους τους ηθοποιούς του θιάσου με διευθυντή τον Διονύση Τσακνή που έγραψε νέα τραγούδια για την παράσταση αυτή.

«Η συρραφή δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση … μου πήρε δυο με δυόμιση χρόνια διαβάζοντας πολύ «μποστικό» υλικό από πολλά και διαφορετικά κείμενά του: θεατρικά, πεζά, ποιήματα, λεζάντες από τις γελοιογραφίες του» αναφέρει ο Θανάσης Παπαγεωργίου στη συνέντευξη του στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Όσον αφορά τις δικές του παρεμβάσεις στο μποστικό κείμενο, απαντώντας στους θεατές της παράστασης που σχολιάζουν πως σε πολλά σημεία το κείμενο μοιάζει να είναι επικαιροποιημένο, ο Θανάσης Παπαγεωργίου σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως είναι πραγματικά μηδαμινές: «Έχω αλλάξει μόνο μια ή δυο λέξεις. Για παράδειγμα, αντί για Ρήγκαν, Τραμπ» λέει χαρακτηριστικά.

Το κείμενο δεν είναι, λοιπόν, επικαιροποιημένο, απλά είναι ακόμα επίκαιρο. «Αυτό είναι θλιβερό για τη χώρα γιατί αυτά τα κείμενα έχουν γραφτεί τέλη 50, αρχές 60 και δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτα», σημειώνει με πικρία ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Σχολιάζοντας το πηγαίο χιούμορ του Μποστ αλλά και την θεατρική του απόδοση που προκαλεί ξεκαρδιστικό γέλιο στην πλατεία, ο Θανάσης Παπαγεωργίου τονίζει πως: «Οι κωμικοί ηθοποιοί είναι πολύ τραγικά πρόσωπα. Κωμική είναι η κατάσταση. Το γέλιο πρέπει να βγει από το αστείο το ίδιο, εσύ το ακουμπάς στα αυτιά του θεατή κι εκείνος ή γελάει ή δεν γελάει. Αν δεν γελάσει δεν το πες καλά».

Η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων, βρίσκεται σε πανελλήνια περιοδεία για όλο το καλοκαίρι. (Περισσότερες πληροφορίες για την περιοδεία: theatrostoa.gr).

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου
Μουσική:Βασίλης Δημητρίου-Διονύσης Τσακνής
Σκηνικό: Λέα Κούση
Κοστούμια: Μποστ σε επιμέλεια Λέας Κούση
Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αργύρης Παυλίδης, Γιώργος Ζιόβας, Ευδοκία Σουβατζή, Άννα Μονογιού, Εύα Καμινάρη, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Νίκα, Αναστασία Κονίδη, Δήμητρα Κόκκορη, Γιλμάζ Χουσμέν, Χρήστος Καρύπης και ο Διονύσης Τσακνής
Διεύθυνση παραγωγής:Έφη Πανουργιά
Εκτέλεση παραγωγής:Γιάννης Κουλούρης
Social Media -Διαφήμιση:Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΧΩΡΟΣ

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη:

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More