Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Τετάρτη 24 Αυγούστου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Μετά τον αγγλικό στόλο της Μάλτας και γαλλικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στη Σμύρνη. ‘’Ο κατάπλους της Γαλλικής μοίρας έχει σκοπόν την προστασίαν των συγκεντρουμένων προσφύγων της Σμύρνης’’. Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, οι Σύμμαχοι εξετάζουν το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός στη Μικρά Ασία, ενώ παραμένει απροσδιόριστη η ημερομηνία σύγκλησης της πολυαναμενόμενης Διάσκεψης για το Ανατολικό…

ΑΘΗΝΑΙ

ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ

«Η αντικατάστασις του πολεμικού αρχηγείου αποτελεί ομολογίαν της τρομεράς και ασυγχωρήτου πλάνης, ήτις εστοίχισε διά μίαν υποχώρησιν, τόσον αίμα και τόσας θυσίας, όσαι θα ήρκουν να δώσωσι δέκα νίκας έναντι του εχθρού. […] Η κυβέρνησις οφείλει να παραδώση την εξουσίαν εις άλλους»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΧΑΡΡΙΓΚΤΩΝ ΕΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΙΝ ΑΝΑΚΩΧΗΣ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟΝ – ΘΑ ΤΗΝ ΔΕΧΘΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΟΡΟΝ ΤΗΣ ΑΜΕΣΟΥ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΙΣ

(Απηγορεύθη υπό της Λογοκρισίας η δημοσίευσις της 4ης ημών εκδόσεως)

ΔΙΑ Ν’ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

«Τον λαόν απασχολεί την στιγμήν αυτήν ο κίνδυνος της ανατροπής, ο κίνδυνος τον οποίον μόνον οι τετυφλωμένοι εκ του πάθους αρχολίπαροι δεν αντιλαμβάνονται. Εγγίζει η ώρα κατά την οποίαν θα δοθή η τελειωτική μάχη προς τους ανατροπείς. Ο λαός οφείλει να είνε άγρυπνος και συσσωματωμένος διά ν’ ασφαλίση την ελευθερίαν του και την ησυχίαν και την τάξιν εν τη χώρα»

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΤΑ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

«Τα ‘’ριζικά μέτρα’’ τα οποία δεν ελάβομεν τότε, ας θέσωμεν νυν εις άμεσον εφαρμογήν. Και αν οι παράφρονες πατριώται δεν εννοούν να σιγήσουν και να παύσουν θορυβούντες, ας τολμήση η Κυβέρνησις να φιμώση τα στόματα αυτών και να πνίξη τας φωνάς των διά των εκτάκτων μέτρων, τα οποία το Σύνταγμα της χώρας αναγράφει διά τας εξαιρετικάς περιπτώσεις. […] Τα ‘’ριζικά μέτρα’’ ας εφαρμοσθούν το ταχύτερον, κατά τας ενδεδειγμένας υπό των πραγμάτων συνθήκας και προϋποθέσεις. Και ας αφεθούν οι φωνασκοί να ωρύωνται. Διότι ουδαμού ευρίσκουν απήχησιν οι ολολυγμοί των»

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΗ!

«Ας φύγουν οι εργάται του ολέθρου. Ας φύγουν οι σωρεύοντες ερείπια, τέφραν και αίμα. Ας φύγουν οι εν μανία πλήσσοντες θανασίμως την χώραν. Η Ελλάς πρέπει να σωθή. Η παραμονή δε των οικτρών και αναξίων κυβερνητών εν τη αρχή είνε ο θάνατος ο οριστικός διά την χώραν!»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΠΟΙΟΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΚΕΜΑΛ ΝΑ ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΗ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Η ΑΞΙΩΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

«Η Κυβέρνησις της γενικής εκκαθαρίσεως, την οποίαν αξιοί σήμερον ο ελληνικός λαός κ’ επιβάλλουν τα πράγματα, δεν είνε δυνατόν να προέλθη εκ του κόσμου των υπευθύνων, των οπωσδήποτε υπευθύνων, διά την σημερινήν κατάστασιν. Η Κυβέρνησις της εθνικής σωτηρίας δεν είνε δυνατόν να τεθή παρά υπό πρόσωπα εντελώς ξένα προς τας ευθύνας του παρόντος. Και τοιαύτα πρόσωπα θα ευρεθούν, αρκεί ν’ αναζητηθούν […] Οιαδήποτε άλλη Κυβέρνησις θα ήτο προωρισμένη να ναυαγήση κατά τον οικτρότερον τρόπον»

ΕΜΠΡΟΣ

ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ ΔΙ’ ΑΝΑΚΩΧΗΝ
ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΜΕΤΩΠΟΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΗΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΕΚΕΨΙΝ

«Ποία είναι και πού τείνει η πολιτική της Κυβερνήσεως κατά τας τραγικάς ταύτας ώρας; Εις την διατήρησιν αντί πάσης θυσίας του Μικρασιατικού Μετώπου ή εις την εκκένωσιν; Εις την εξασφάλισιν της Νίκης, ήτις είναι ακόμη ιδικη μας, ή εις την σύμπτυξιν των υπερηφάνων σημαιών; Το Έθνος εξεγείρεται και φρυάττει επί τη ιδέα της εκκενώσεως, ήτις θα ήτο το κορύφωμα της ατιμοτέρας καταστροφής»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΝΑ ΚΛΗΘΗ ΑΜΕΣΩΣ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

«Η δραματική περιπέτεια επιβάλλει ημίν την αξίωσιν προς άμεσον σύγκλησιν της Εθνοσυνελεύσεως και καθορισμόν υπό ταύτης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. […] Κατερρακώθη η εσωτερική πολιτική. Συνετρίβη η εξωτερική. Τι μας υπολείπεται; […] Φύγετε. Φύγετε το ταχύτερον πριν ή σαρωθήτε υπό της λαϊκής καταιγίδος»

ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΔΟΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ

ΑΙ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΨΙΝ ΑΝΑΚΩΧΗΣ – ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟΝ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ – Η ΣΥΜΠΤΥΞΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΙΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝ – Ο ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ ΑΝΕΧΩΡΗΣΑΝ ΕΙΣ ΣΜΥΡΝΗΝ

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

ΜΗ ΠΑΙΖΕΤΕ ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ

«Δεν είνε ώρα δισταγμών, δεν συγχωρεί η κρισιμότης της καταστάσεως αμφιβολίας, το έθνος δεν δύναται να ανεχθή υπεκφυγάς και χρονοτριβάς και αποπείρας παρακάμψεως. Η οξύτης της καταστάσεως έφθασεν εις το απροχώρητον και η ενδεικνυομένη λύσις δεν είνε παρά μία. Έχομεν το επιτακτικόν καθήκον να αντιμετωπίσωμεν ανδρικώς την κατάστασιν. Έχομεν υποχρέωσιν χάριν της σωτηρίας της πατρίδος να εξεύρωμεν ριζικήν λύσιν. Δεν δυνάμεθα να παίζωμεν εν ού παικτοίς»

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΕΙΝΟΝΤΑΙ

Ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΤΥΧΗΜΑ

ΠΑΤΡΙΣ

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΙΣ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟΝ

«Φύγετε, διότι είσθε εγκληματίαι. Και οι εγκληματίαι όχι μόνον κράτη δεν επιτρέπεται να κυβερνούν, αλλ’ ούτε καν να κυκλοφορούν εις τας οδούς είνέ τι ακίνδυνον. Φύγετε. Πηγαίνετε όπου θέλετε. Πηγαίνετε εις τον διάβολον, εάν προτιμάτε, εις τον οποίον εστείλατε την δυστυχισμένην Ελλάδα. Και την τιμήν της. Και τα όνειρά της. Και το μέλλον της. Και την ιστορίαν της. Και τας τόσας προσπαθείας της. Και τας τόσας θυσίας της. Είνε το μόνον το οποίον σας υπολείπεται πλέον να πράξετε»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΠΑΝΤΟΤΕ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΗ

«Οι περί ‘’ριζικών μέτρων διά την θεραπείαν της καταστάσεως’’ υπαινιγμοί επανελήφθησαν και χθές από των στηλών της μόνης απομεινάσης κυβερνητικής εφημερίδος. Οποία δε είναι τα ‘’ριζικά μέτρα’’ ταύτα, καθορίζει η ιδία εις το άρθρόν της διά του σαφεστάτου πλέον προσδιορισμού. Είναι τα μέτρα της ‘’ευτάκτου αποχωρήσεως’’ από την Μικρασίαν. Ταύτην θεωρεί θυσίαν ‘’ην θα υποστώμεν και την οποίαν γνωρίζομεν, και εις την οποίαν, υπό την πίεσιν της πραγματικότητος στέργομεν’’»

ΠΡΩΪΝΗ

Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΕΙΣ ΤΑΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΥΠΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΟΥ ΜΑΣ
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΓΛΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑΣ – ΑΣ ΣΗΜΕΙΩΘΗ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

«Εάν οι πανικόβλητοι επικρατήσουν, τότε η Ελλάς είνε ΧΑΜΕΝΗ. Θα καταστή το εξουθένωμα των Εθνών, το οποίον ενικήθη από τεσσαράκοντα μόνον χιλιάδας Τούρκους αντάρτας και από ένα αντάρτην τον Κεμάλ, ο οποίος δεν είνε ούτε καν Έθνος ακόμη. Θα επιτρέψουν οι Έλληνες, ύστερα από τόσας νίκας και θριάμβους και δόξας να ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΗ ΤΟΙΑΥΤΗ ΑΤΙΜΙΑ;»

Ο ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ΕΙΝΕ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΗ

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Η ΕΥΤΑΚΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΙΣ

«Δεν είνε δυνατόν να ζητηθή από την μόνην και αβοήθητον Ελλάδα να κάμη νέαν συστηματοποίησιν της Ανατολής. Βέβαια η Ελληνική αποχώρησις εκ Μικράς Ασίας, περί ης ΑΠΟ ΠΟΛΛΩΝ ΜΗΝΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ειδοποιήσαμεν, την μόνην ενδιαφερομένην διά τους χριστιανούς δύναμιν της Ανατολής ενδέχεται να έχη γενικώτερα αποτελέσματα. Ενδέχεται να τρέψη τας Κεμαλικάς ορδάς προς την Κων/πολιν, την οποίαν οι Σύμμαχοι κρατούν δι’ ολίγων λόχων. Αλλά τούτο δεν θα είνε λάθος της Ελλάδος»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ

«Ας αποβλέψη η κυβέρνησις ουχί εις την ικανοποίησιν της εκτεθειμένης φιλοτιμίας της, αλλ’ εις λύσιν ασφαλίζουσαν ειρήνην μόνιμον προς ανασυγκρότησιν των εθνικών πόρων της χώρας και ειρηνικήν εν Ανατολή συμβίωσιν. Η φιλοτιμία ολίγων προσώπων δεν είνε δυνατόν να κανονίζη την τύχην ολοκλήρων Εθνών»

ΣΚΡΙΠ

ΟΙ κ.κ. ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΚΑΙ ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ ΑΝΕΧΩΡΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΙΣ ΣΜΥΡΝΗΝ
ΔΙΑ ΚΛΕΨΙΜΑΓΙΑΣ…

«Αλλ’ επί τέλους τι φοβούνται οι τόσον βιαζόμενοι να εκδιώξουν την Κυβέρνησιν; Μήπως απολέσουν την ηδονήν της εκδικήσεως; Προτιμούν δε διά την ηδονήν της εκδικήσεως να καταστραφή η όλη Ελληνική υπόθεσις; Ας μη βιάζωνται. Η νύμφη είναι πάντοτε πρόθυμος εις επιγαμβρείαν. Υπάρχουν όμως στιγμαί τραγικής αγωνίας, τας οποίας οφείλει τις να σέβεται»

ΣΦΑΙΡΑ

Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ

«Ο Ελληνικός λαός επιθυμεί να τερματισθούν μεν ταχέως αι εχθροπραξίαι, αλλ’ αφ’ ού προηγουμένως ανακτηθή η τιμή της πατρίδος και η τιμή του στρατού διά μιας επιθέσεως και μιάς νίκης, ήτις να εξουδετερώση την θορυβώδη εντύπωσιν της φαινομενικής επιτυχίας του Κεμάλ. […] Εν ανάγκη θα έπρεπε και αυτός ο ίδιος ο Βασιλεύς, τον οποίον λαός και στρατός με τόσην περιβάλλει λατρείαν, να μετέβαινε αυτοπροσώπως εν μέσω των μαχητών του, όπως τους ηλεκτρίση και τους οδηγήση προς μίαν ουσιαστικήν νίκην»

Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Αι συνεννοήσεις μεταξύ εφοπλιστών και ναυτικών Σωματείων διά το ζήτημα των μισθών – Τι ζητούν τα Ναυτικά Σωματεία – Οι εφοπλισταί απειλούν δέσιμον των πλοίων των

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More