Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλβανία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί πέντε ελληνικά μειονοτικά χωριά

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής απειλεί πέντε ελληνικά μειονοτικά χωριά στον Δήμο Δρόπολης νόμου Αργυροκάστρου. Πρόκειται για τα χωριά Γράψη, Λιούγκαρη, Φραστανή, Γορίτσα και Τεριχάτη.

Η πυρκαγιά που εκτείνεται σε ένα μέτωπο μερικών χιλιομέτρων πλησιάζει τις πρώτες κατοικίες τριών χωριών. Στην μέχρι τώρα πορεία της έκαψε χιλιάδες στρέμματα με δάση και χαμόδεντρα καθώς και βοηθητικά κτίρια και μάντρες των κατοίκων.

Δύο ελικόπτερα που στάλθηκαν για βοήθεια από την Κέρκυρα συνέβαλαν στον έλεγχο εν μέρη της πυρκαγιάς στο χωριό Φραστανή. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων μειονοτικών χωριών στην Αλβανία καθώς και οι κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά, μαζί με δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των τοπικών αρχών προσπαθούν να δημιουργήσουν αντιπύρινο μέτωπο για να προστατέψουν τα χωριά.

Δεν υπάρχουν δυνατότητες ελέγχου και πυρόσβεσης των μετώπων της πυρκαγιάς η οποία λόγω των ανέμων αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση. Ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς ενδέχεται να απειλήσει και άλλα ελληνικά χωριά στον ελληνικό μειονοτικό δήμο των Φοινικαιπων. Από την φωτία ενα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων αντιμετωπίζοντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Aνταπόκριση – Αλβανία: Παναγιώτης Μπάρκας |ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More