Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάδειξη της ποντιακής μουσικής κληρονομιάς από ομογενή υψίφωνο

Παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια ερμηνεύει σε κλασικό ύφος η ομογενής υψίφωνος, Ίνγκα Μπαλαμπάνοβα, αναδεικνύοντας την πλούσια ποντιακή μουσική κληρονομιά της μέσα από το κανάλι του μουσικού ινστιτούτου International Opera Studio Pesaro που ίδρυσε και διευθύνει.

Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μπαλαμπάνοβα η οποία γεννήθηκε στη σημερινή Γεωργία και μεγάλωσε στην τότε Σοβιετική Ένωση, αναφέρει πως ονειρευόταν να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο για 30 ολόκληρα χρόνια. «Είναι στο αίμα μου. Από μικρή, η πρώτη μου γλώσσα ήταν τα ποντιακά», λέει, αναφερόμενη στις ποντιακές ρίζες της. «Τώρα, χρησιμοποιώ σπαστά ποντιακά, αφού ανακατεύω λέξεις ελληνικές και ρωσικές, όταν μιλάω -κυρίως- με συγγενείς» σημειώνει. Όπως λέει, η πανδημία της προσέφερε το χρόνο να ασχοληθεί με το πρότζεκτ, που όπως λέει, αφιερώνει στη μνήμη των γονιών και του αδελφού της οι οποίοι δεν είναι πλέον στη ζωή και ήταν αυτοί που τη στήριξαν σε όλη τη μακρά διαδρομή της στη μουσική.

Δύο από τα τραγούδια που επέλεξε να ερμηνεύσει είναι πολύ γνωστά κομμάτια της ποντιακής μουσικής με τα οποία μεγάλωσε και η ίδια και συγκεκριμένα τα «Η μάνα εν κρύον νερό» (https://www.youtube.com/watch?v=mh_klkcrQiU&t=1s) και «Ο γέρον και η γραία» (https://www.youtube.com/watch?v=U-TnCdA0wp8&t=1s) Κάποια άλλα τραγούδια, όπως το «Την πατρίδα μ’ έχασα» αποφάσισε να τα συμπεριλάβει μετά από τις παραινέσεις φίλων και γνωστών.

Το συναίσθημα ήταν έντονο κατά την ηχογράφηση, αφού όπως λέει και η ίδια, «ήμουν μέσα στο τραγούδι και προσπαθούσα πολύ να μην κλάψω».

Η Ίνγκα Μπαλαμπάνοβα, μετά από τις σπουδές στη Ρωσία, εγκαταστάθηκε το 1992 στην Ελλάδα όπου μπήκε στο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, έφυγε για σπουδές στην Ιταλία και μετά, με υποτροφία «Μαρία Κάλλας» βρέθηκε στη Ζυρίχη και το Interational Opera House της Ζυρίχης. Από το 2004 έχει εγκατασταθεί με την οικογένειά της στο Πέζαρο, όπου ιδρυσε το International Opera Studio Pesaro, παραδίδοντας μαθήματα σε παιδιά από όλο τον κόσμο- από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Χιλή, την Ιαπωνία και αλλού.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More