Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες για την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου

Από σήμερα Τρίτη 14/6 αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών για την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Έτσι, εντός 10 ημερών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να αποστείλει στη Βουλή το παραπεμπτικό βούλευμα που δημοσιεύτηκε το πρωί για να γίνει η κλήρωση των ανώτατων δικαστών (έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά από τον Άρειο Πάγο) που θα συγκροτήσουν το Ειδικό Δικαστήριο το οποίο θα κρίνει την υπόθεση σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Από τη στιγμή που θα γίνει η κλήρωση, μέσα σε 40 έως 60 ημέρες θα πρέπει να προσδιοριστεί η δίκη.

Θα είναι το τέταρτο Ειδικό Δικαστήριο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πρώτο ήταν το 1990, για την υπόθεση του καλαμποκιού, ακολούθησε ένα χρόνο μετά, το 1991 η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά και το 2015 η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου όμως δείχνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Μετσοβίτου Φουρλή και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τους χειρισμούς που έγιναν στην έρευνα για την υπόθεση της Νovartis.

Μαζί του, προτείνει να δικαστούν η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και δύο επίκουροι εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, για τρεις πράξεις κατάχρησης εξουσίας για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός φέρεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδει συνδέονται την εμπλοκή των 10 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νovartis. Η εισαγγελέας προτείνει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και για παράβαση καθήκοντος, ενώ αντίθετα ζητεί την απαλλαγή όλων από τη σύσταση συμμορίας.

Απαλλακτική είναι και ως προς το σκέλος που αφορά τις καταγγελίες του Σάμπι Μιωνή, ζητώντας να μην παραπεμφθεί κανείς, μεταξύ των οποίων και οι δημοσιογράφοι που είχαν κληθεί σε απολογία από την ανακρίτρια.

Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου αποτελεί η παράβαση καθήκοντος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, που συνίστατο στην προσπάθειά του να εμπλέξει με κατασκευασμένα στοιχεία το δημοσιογράφο των Νεων Γιώργο Παπαχρήστο. Συγκεκριμένα αναφέρει η εισαγγελέας ότι ο Δ.Παπαγγελόπουλος: «Παρενέβη στο έργο τού τότε Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου: Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο εισαγγελέας Αθανασίου επισκέφθηκε τον κατηγορούμενο στο γραφείο του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κατηγορούμενος τον ρώτησε αν διεξάγει έλεγχο σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου και παρότι ο εν λόγω εισαγγελέας του απάντησε ότι δεν είχε κανένα στοιχείο εναντίον του, ο κατηγορούμενος του ζήτησε να κοιτάξει «να φτιάξει κάτι», υπονοώντας φυσικά να κατασκευάσει στοιχεία σε βάρος του δημοσιογράφου, παρότι τέτοια στοιχεία δεν υπήρχαν. Στην πράξη του προέβη έχοντας σκοπό να βλάψει το δημοσιογράφο Παπαχρήστου καθιστώντας τον υπαίτιο τέλεσης αξιοποίνων πράξεων με κατασκευασμένα στοιχεία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More