Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Ο «δράκος» του πληθωρισμού κατατρώει τα νοικοκυριά

Αυστραλία, Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου με τις τιμές των νέων κατοικιών και των καυσίμων να “οδηγούν την κούρσα» του πληθωρισμού ο οποίος εκτιμήθηκε στο 7,3, ο υψηλότερος από το 1990.
Ο πληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να δαμάσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θησαυροφύλακας της Αυστραλίας Τζίμ Τσάλμερς κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, του πρώτου από κυβέρνηση του κόμματος των Εργατικών εδώ και μια δεκαετία.
«Είτε πρόκειται για τις τιμές στη διατροφή, τον ηλεκτρισμό, τα ενοίκια, ο πληθωρισμός είναι ο Νο 1 δημόσιος εχθρός» τόνισε ο κ. Τσάλμερς, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία και τα σχέδια της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι για το ερχόμενο έτος, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την επομένη της κατάθεσης του προϋπολογισμού στο Press Club στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα.

 

(AP Photo/Mark Baker)


Eνδεικτικά οι τιμές αγοράς ή κατασκευής νέων κατοικιών αυξήθηκε ήδη κατά 20,3% μέσα στο 2022, ως συνέπεια της μειωμένης προσφοράς εργατικού δυναμικού, την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της απορρύθμισης στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας όσο και των επαναλαμβανόμενων πλημμυρών που έχουν πλήξει φέτος την Αυστραλία.

Οι πλημμύρες αναμένεται μάλιστα να προσθέσουν και άλλο «φορτίο» στο διατροφικό κόστος λόγω των καταστροφών στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More