Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 εγκαθιστούν μόνιμα στην χώρα οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στην Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να μετά-σταθμεύσουν μόνιμα στην Αυστραλία έως έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση ως μήνυμα προς την Κίνα, κυρίως λόγω της αυξανόμενης απειλής, – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Πενταγώνου – από το Πεκίνο προς την Ταιβάν.

Όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Four Corners» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αυστραλίας ΑBC , οι ΗΠΑ προτίθενται να κατασκευάσουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία των αεροσκαφών στη βάση που ήδη διαθέτουν σε Αυστραλιανό έδαφος στο Tindal, νότια της πόλης Darwin στη Βόρειο Επικράτεια.

H Becca Wasser από το Centre for New American Security τονίζει πως «το να βρίσκονται στην Αυστραλία βομβαρδιστικά που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να θέσουν ακόμη και την Κινεζική ενδοχώρα σε απόσταση βολής, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κίνα πως οι όποιες ενέργειες της προς την Ταιβάν μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες».

Η εγκατάσταση των Β-52 στην Αυστραλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναβάθμισης των αμυντικών υποδομών που διατηρούν οι ΗΠΑ στη χώρα, περιλαμβανομένης μιας ευρύτατης επέκτασης που υλοποιείται στην άκρως απόρρητη κατασκοπευτική βάση επικοινωνιών Pine Gap η οποία εκτιμάται πως θα έχει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση με το Πεκίνο.

Πάντως κάποιοι αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η συγκεκριμένη εξέλιξη, όσο και η διαρκώς αυξανόμενη και αναβαθμιζόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία και η ενίσχυση και επέκταση των αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στέλνει σαφές μήνυμα στην Κίνα πως σε περίπτωση σύγκρουσης «η Αυστραλία θα είναι με τις ΗΠΑ»:

Είτε με άμεση εμπλοκή, είτε λόγω της χρήσης των βάσεων στο έδαφος της Αυστραλίας, θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο μιας επίθεσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Είναι σα να δηλώνουμε πως σε περίπτωση σύγκρουσης θα είμαστε η αιχμή του δόρατος» τονίζει ο Richard Tanter, ερευνητής του Nautilus Institute.

Τα βομβαρδιστικά Β-52 αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των στρατηγικών δυνάμεων της Αμερικανικής Αεροπορίας για περισσότερο από 60 χρόνια κι έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας είτε με συμβατικά είτε με πυρηνικά όπλα.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More