Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Κλάψης, καθ. διπλωματίας: Η Τουρκία θέλει να πατάει σε δύο βάρκες – Κάνει σπασμωδικές κινήσεις (video)

«Η Τουρκία προσπαθεί να πατάει σε δύο βάρκες, να εμφανίζεται περίπου ως η γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση και ταυτόχρονα να επιχειρεί να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα και από τις δύο πλευρές» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου» που παίζει συστηματικά η Τουρκία ο κ. Κλάψης επισήμανε ότι «το έχει κάνει πάρα πολλές φορές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και τις μέρες μας». Ωστόσο, όπως είπε, αυτή η ψύχρανση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες αποβαίνει εντέλει εις βάρος της Τουρκίας και κατ επέκταση, εξ αντανακλάσεως, ίσως προς όφελος ημών.

Σπασμωδικές οι κινήσεις της Τουρκίας

«Όσο κι αν η Τουρκία θέλει να εμφανίζει τον εαυτό της ως μια χώρα η οποία δεν έχει τόσο ανάγκη τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, τους εξοπλισμούς της, στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από δυτικούς εξοπλισμούς. Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσει οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα τα F-16 και ακόμα περισσότερο τα F-35, καταφεύγοντας σε προμήθειες εξοπλισμού από τη Ρωσία, είτε από άλλες τρίτες χώρες, επομένως της κοστίζει της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται από τις σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει ο Ερντογάν και ακόμη από την πικρία που υπάρχει ακόμα και σε επίπεδο δηλώσεων από τουρκικής πλευράς», ανέλυσε ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας.

Η Τουρκία θα προχωρήσει σε αμφισβήτηση της ΑΟΖ

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο επηρεάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας η τουρκολιβυκή συμφωνία ο κ. Κλάψης υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν υπέγραψε το μνημόνιο με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες απλώς για να υπάρχει. «Είναι μία επιβεβαίωση της πρόθεσης της Τουρκίας να προχωρήσει σε έμπρακτη αμφισβήτηση των ζωνών, της θαλάσσιας κυριαρχίας, των διεθνών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Επομένως, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε τουρκικά ερευνητικά σκάφη στην πλευρά της υποτιθέμενης λιβυκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ως μια παράνομη ενέργεια, που όμως θα αμφισβητεί εντελώς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τη συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

«Αυτό θα είναι κάτι που θα μας θέσει σε μια πολύ δύσκολη θέση και ίσως μας βάλει σε ένα δίλημμα το οποίο το έχουμε αντιμετωπίσει και άλλες φορές κατά το παρελθόν, δηλαδή το πώς αντιδρούμε δυναμικά ή λιγότερο δυναμικά απέναντι σε μία έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχουμε και άλλου είδους τέτοιες ενέργειες που ανήκουν στο παρελθόν και είχαν οδηγήσει ακόμα και στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου και στη δεκαετία του 70 και στη δεκαετία του 80 και πιο πρόσφατα» επισήμανε ο κ. Κλάψης.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More