Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλγαρία: Συμφωνία κυβέρνησης συνασπισμού με εκ περιτροπής πρωθυπουργό

Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Βουλγαρίας, το κεντροδεξιό GERB και ένα φιλοδυτικό μπλοκ υπό την ηγεσία της «Συνεχιζόμενης Αλλαγής», συμφώνησαν τη Δευτέρα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με εκ περιτροπής πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αδιέξοδη πολιτική σύγκρουση που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό. πάνω από δύο χρόνια, αναφέρει το Reuters.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νικολάι Ντένκοφ, από το « Συνεχίζουμε την Αλλαγή», αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα υπηρετήσει ως πρωθυπουργός για τους πρώτους εννέα μήνες. Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Μαρίγια Γκάμπριελ, μέλος του GERB, θα αναλάβει πρωθυπουργός μετά από εννέα μήνες.

Στις εκλογές της 2ας Απριλίου, το GERB βρέθηκε στην κορυφή, με 69 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 εδρών. Το μπλοκ με επικεφαλής το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» έλαβε 64 έδρες.

Για να μπορέσει να εφαρμόσει επίσημα τη συμφωνία συνασπισμού, η κα  Γκάμπριελ επέστρεψε τη Δευτέρα την εντολή που έλαβε στις 15 Μαΐου για να σχηματίσει κυβέρνηση στον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος στη συνέχεια θα δώσει την εντολή στον Ντένκοφ.

Ο κ. Ντένκοφ θα ανακοινώσει μέλη του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες.

“Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη”, δήλωσε ο Ντένκοφ σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Sofia Globe. «Μετά από πέντε συνεχόμενες εκλογές, δυσκολευόμαστε να σχηματίσουμε τακτικό υπουργικό συμβούλιο και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πάμε στις επόμενες συνεχόμενες εκλογές χωρίς σαφές αποτέλεσμα».

Η αβεβαιότητα ανάγκασε τη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, να καθυστερήσει την ημερομηνία-στόχο για την υιοθέτηση του ευρώ και δεν έχει ακόμη εγκρίνει νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό για το 2023. Έχει επίσης παρεμποδίσει την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Πηγή: hotnews.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More