Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Γαλλική μουσική για έξι” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κύκλος Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος φέρνει κοντά μας την πιανίστα Δανάη Καρά και το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 8:30 μ.μ., που παρουσιάζουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη συναυλία Γαλλική μουσική για έξι, με έργα Louise Farrenc [Λουίζ Φαρρένκ], Darius Milhaud [Νταριούς Μιγιώ], Francis Poulenc [Φρανσίς Πουλένκ] και Jean Françaix [Ζαν Φρανσαί]. Το Κουιντέτο Πνευστών Αίολος απαρτίζεται από τους μουσικούς: Βαγγέλη Σταθουλόπουλο (φλάουτο), Γιάννη Τσελίκα (όμποε), Άγγελο Πολίτη (κλαρινέτο), Σπύρο Κάκο (κόρνο) και Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο).

Από τα γεμάτες φινέτσα και φαντασία γαλλικές δημιουργίες της βραδιάς ξεχωρίζει το Σεξτέτο για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο και πιάνο σε ντο ελάσσονα της Farrenc, της πρώτης γυναίκας καθηγήτριας πιάνου στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού, το οποίο είναι επίσης το πρώτο έργο στην ιστορία της μουσικής για κουιντέτο ξύλινων πνευστών και πιάνο. Η ευφάνταστη σύνθεσή της πλαισιώνεται από τη σουίτα για κουιντέτο ξύλινων πνευστών Η καμινάδα του βασιλιά Ρενέ του Milhaud, το Σεξτέτο για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο και πιάνο του Poulenc και το έργο Η ώρα του βοσκού για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο και πιάνο του Françaix.

Η Δανάη Καρά…

… που είναι μια πιανίστα με καλλιτεχνική πορεία 50 χρόνων, έχει διακριθεί στη διεθνή μουσική σκηνή για την ερμηνευτική της τέχνη, έχοντας εμφανιστεί σε 24 χώρες, τόσο σε ρεσιτάλ, όσο και ως σολίστ με περισσότερες από τριάντα ορχήστρες σε σειρές συναυλιών καθώς και σε φεστιβάλ παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Η καλλιτεχνική της ταυτότητα προσδιορίζεται από την προσήλωσή της να φέρει στο προσκήνιο σημαντικά έργα. Με πρωτοπόρες επιλογές ως προς την εργογραφία, αναβίωσε συνθέσεις του μοντερνισμού σε παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις που αποτυπώνονται στην δισκογραφία της, η οποία περιλαμβάνει έξι κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα των Μέντελσον, Σισιλιάνου και Σκαλκώτα.

Η Δανάη Καρά έχει  τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο Ι. & Α. Συγγρού του Ωδείου Αθηνών, με το Βραβείο Δισκογραφίας 2000 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής  και με το Ελληνικό Βραβείο Μουσικής 2003 από το Εθνικό Συμβούλιο Μουσικής, μέλος του IMC/UNESCO.

Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1953, αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε ανώτερο κύκλο σπουδών στην Juilliard School της Νέας Υόρκης.

Το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών Αίολος…

… ιδρύθηκε το 2009 στην Αθήνα από καταξιωμένους σολίστ, μέλη ελληνικών συμφωνικών συνόλων. Προσδοκία του είναι η προβολή του πλούσιου διεθνούς και ελληνικού ρεπερτορίου, το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, η ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών και ταυτόχρονα ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου με παραγγελίες νέων έργων. Έχει οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και έχει συμπράξει με σύνολα εγχόρδων, χορωδίες και μονωδούς σε αυθεντικά έργα ή μεταγραφές που επιμελούνται τα ίδια τα μέλη του συγκροτήματος.

Έχει εμφανιστεί στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, του Ωδείου Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Κερκύρας, ενώ έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία.​

Το ρεπερτόριό του, το οποίο ξεπερνά ήδη τα 130 έργα, δεν καλύπτει μόνον όλο το εύρος της φιλολογίας του κουιντέτου πνευστών αλλά και έργα για μεγαλύτερα σύνολα.

Μεταξύ των καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συμπράξει το Κουιντέτο Αίολος, σε σεμινάρια ή συναυλίες, συγκαταλέγονται οι Hansjörg Schellenberger, Gunther Schuller, Philippe Berrod και Guy Dangain.

Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Στο πλαίσιο του κύκλου Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τoν φετινό Οκτώβριο, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ρεσιτάλ του βιολονίστα Γιώργου Ζαχαρία με τον πιανίστα Μάριο Παντελιάδη (19/10). Ακολουθούν, τον επόμενο μήνα, οι πιανίστες Έφη Αγραφιώτη και Γιώργος Κοντραφούρης (22/11) καθώς και η σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (σοπράνο) με την κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα (28 /11), ενώ τον Δεκέμβριο θα ακούσουμε στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος τον βιολίστα Ηλία Λιβιεράτο, τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη και την πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα (7/12). Το 2023, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τους: Uwe Matschke, Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και Kerstin Feltz, Δημήτρη Τηλιακό και Τίτο Γουβέλη, Δημήτρη Δεσύλλα και Βασίλη Βαρβαρέσο, Κουαρτέτο Αέναον και Μυρσίνη Κάγκαρλη, Αντώνη Σουσάμογλου και Σταμάτη Βλαχοδημήτρη, Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Αλέξανδρο Γαβριηλίδη-Πέτριν, Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν και Κωνσταντίνο Δεστούνη καθώς και με τους

Μίνα Πολυχρόνου, Αγγελική Καθαρίου και Διονύση Μαλλούχο.

Η προπώληση έχει αρχίσει.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 €

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια: 210 72 82 333, www.megaron.gr

Πληροφορίες: www.megaron.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More