Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γκ. Μάνγκοτ: «Οι απειλές έχουν μια νέα ποιότητα»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν απειλεί όλο και περισσότερο με πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Gerhard Mangott, ειδικός στην Ανατολική Ευρώπη, θεωρεί ότι αυτό βλάπτει την αρχή της αποτροπής. Στη συνέντευξη μιλάει για τα σενάρια κλιμάκωσης, αλλά και τους κινδύνους για τον Πούτιν.

Από την ανείπωτη στην προφορική απειλή

Προς το παρόν, δεν θεωρώ πολύ πιθανή μια ανάπτυξη, επειδή η Ρωσία δεν απειλείται ακόμη με μια σαφή στρατιωτική ήττα, παρά τις στρατιωτικές τακτικές της οπισθοχωρήσεις. Αλλά αν αυτό θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά, τότε νομίζω ότι είναι κατ’ αρχάς πιθανό η Ρωσία να προβεί σε ρητή απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων – μέχρι τώρα αυτό έχει ανακοινωθεί μόνο σιωπηρά.

Σενάρια κλιμάκωσης

Εάν η Δύση και η Ουκρανία δεν αποτραπούν, τότε νομίζω ότι η χρήση τέτοιων όπλων είναι επίσης πιθανή. Ωστόσο, όχι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο και τα ρωσικά στρατεύματα και δεν θα υπήρχε σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να κερδηθεί από αυτό, αλλά μάλλον στη δυτική Ουκρανία ή ακόμη και πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο. Ωστόσο αυτά είναι απλώς εικασίες προς το παρόν.

Οι επιλογές για τη Δύση

Αυτές κυμαίνονται από τις συνέπειες στον τομέα των κυρώσεων με την πλήρη οικονομική απομόνωση της χώρας – τη διακοπή όλων των εμπορικών σχέσεων – μέχρι τη χρήση συμβατικών όπλων για την καταστροφή ρωσικών στόχων στην Ουκρανία ή ακόμη και επιθέσεις στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που υπαινίχθηκε τώρα ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους. Αλλά αυτό, φυσικά, ενέχει τεράστιο κίνδυνο κλιμάκωσης, την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν θα μπορούσε τότε να ελέγξει.
Άλλες κυβερνήσεις, από την άλλη πλευρά, λένε: Όχι, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκβιαστεί και πρέπει να αντισταθούμε, διότι διαφορετικά στο μέλλον κάθε κράτος με πυρηνικά όπλα θα μπορεί να οικειοποιηθεί εδάφη, διότι σε περίπτωση αντίστασης μπορεί πάντα να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα. Αυτό είναι το δίλημμα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυβερνήσεις.
Η χρήση πυρηνικών όπλων “ένας πραγματικός κίνδυνος”

Οι πιθανοί κίνδυνοι για τον Πούτιν

Οι κίνδυνοι για τον Πούτιν είναι τεράστιοι – εσωτερικά μια αντίσταση στην πολιτική ελίτ σε μια τέτοια κλιμάκωση και διεθνώς, φυσικά, οι αντιδράσεις της Δύσης με κυρώσεις ή συμβατικές επιθέσεις και μια παγκόσμια απομόνωση της Ρωσίας μετά τη χρήση ενός τέτοιου όπλου. Μάλιστα, θα μπορούσε να είναι πιθανό ότι οι έμμεσοι υποστηρικτές της Ρωσίας, η Κίνα και η Ινδία, καθώς και πολλά άλλα κράτη στην περιοχή της Αφρικής, της Αραβίας, της Λατινικής Αμερικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα καταδίκαζαν επίσης ξεκάθαρα αυτή την ενέργεια.
Πηγή: ARD1

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More