Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γουινέα: Εντοπίστηκε το δανέζικο τάνκερ που δέχθηκε επίθεση πειρατών – Όμηροι κάποιοι από το πλήρωμα

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας εντόπισε χθες και διέσωσε το δανέζικο τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου και χημικών υπό σημαία Λιβερίας, που δέχθηκε επίθεση στις 25 Μαρτίου στον Κόλπο της Γουινέας. Στο σκάφος βρέθηκαν μόνο 16 μέλη του πληρώματος καλά στην υγεία τους. Κατέθεσαν ότι κάποιοι συνάδελφοι τους απήχθησαν απο του πειρατές.

Το Monjasa Reformer εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Σαο Τομέ και Πρίνσιπε. Όταν έφθασαν οι Γάλλοι στρατιώτες, «οι πειρατές είχαν εγκαταλείψει το πλοίο και είχαν πάρει μαζί τους κάποια μέλη του πληρώματος», ανέφερε η δανέζικη πλοιοκτήτρια εταιρία. «Τα άλλα μέλη του πληρώματος που διεσώθησαν είναι καλά στην υγεία τους και σε ασφαλές περιβάλλον».

Η εταιρία δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τον αριθμό των ομήρων ή την εθνικότητα τους.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα μέλη του πληρώματος που συνεχίζουν να αγνοούνται και τις οικογένειές τους κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Η Monjasa θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή των ναυτικών μας στις οικογένειές τους», ανέφερε η εταιρία η οποία στην ανακοίνωση της πρόσθεσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο σκάφος ή το φορτίο του.

Το σκάφος, μήκους 135 μέτρων, δέχθηκε επίθεση το Σάββατο το βράδυ σε απόσταση περίπου 140 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Πουάντ-Νουάρ του Κονγκό. Η επίθεση ανακοινώθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία την Τρίτη, ύστερα από τρεις ημέρες κατά τις οποίες δεν υπήρξε επικοινωνία με το πλήρωμα. Το πλήρωμα πρόλαβε να αναφέρει ότι είχε καταφύγει σε ‘δωμάτιο πανικού’ στο σκάφος, πριν διακοπεί η επικοινωνία.

Ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει παγκόσμιο hotspot πειρατείας τα τελευταία χρόνια αν και τα περιστατικά έχουν μειωθεί εκεί από το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More