Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Κουτσομύτης στο Πρώτο : Να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και για το ενδεχόμενο να επικρατήσει στην Τουρκία παράνοια (audio)

Ακόμη και για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή επίθεσης στην Ελλάδα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Καθρέφτης” και τον Χρήστο Μιχαηλίδη ο Αρθρογράφος-Αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα, Γιάννης Κουτσομύτης.

Χαρακτήρισε ως την καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνει ένας ελεγχόμενος και προβλέψιμος εταίρος, κάτι ωστόσο πάρα πολύ δύσκολο, ενώ έκρινε ως το πιο επικίνδυνο για τις εξελίξεις το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν έχουμε έναν εν δυνάμει μεσολαβητή εάν προκύψει θερμό επεισόδιο.
Για το τουρκικό βέτο που προβάλει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, το απέδωσε στην ουσία στο ότι η Τουρκία αποβλέπει στο να αποκρύπτει κάθε αντιπολιτευτική φωνή.
Για τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις απειλές, ανέφερε ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν δηλώσεις όπως ότι “θα σας ρίξουμε στη θάλασσα”, όμως τωρα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο ότι το μίσος και η προπαγάνδα στα φιλο-Ερντογανικά ΜΜΕ διαχέονται με χάρτες και οδηγίες κατάληψης νησιών για να κερδίσει η Τουρκία τα “δίκαια” όπως τα παρουσιάζουν γιατί έτσι δημιουργεί την εντύπωση ότι ο μόνος δρόμος είναι μια σύγκρουση, γι αυτό και δεν αποκλείεται να δούμε και λαϊκή στήριξη σε αυτή την αναθεωρητική στάση της τουρκικής ηγεσίας.
Το λένε ξεκάθαρα ότι στόχοι τους είναι να σβήσει από τον χάρτη το Καστελόριζο και στρατηγικής σημασίας νησιά στο Αιγαίο που θα μπορούσαν να είναι εμπόδιο σε οποιαδήποτε εξόρμηση από Δαρδανέλια ώστε ο τουρκικός στόλος να κάνει βόλτες στο Αιγαίο χωρίς κανένα ενδεχόμενο να δεχθεί επίθεση.
Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εδράζεται στην ίδια αντίληψη όπως και της Ρωσίας προς την Ουκρανία.
Ενας παράγοντας που εμποδίζει τα όποια πολεμικά σχέδια της Τουρκίας είναι η οικονομια με 70% πληθωρισμό.
Την επόμενη μέρα που θα υπάρξει επίθεση, η ΕΕ θα διακόψει κάθε οικονομική συνεργασία με την Τουρκία.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, κατέληξε, ακόμη και το ενδεχόμενο να επικρατήσει στην Τουρκία παράνοια.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γιάννης Κουτσομύτης μίλησε για τα χθεσινά αποτελέσματα του α γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και την επικείμενη δεύτερη αναμέτρηση αυτή την Κυριακή, χαρακτηρίζοντας “πύρρειο” τη νίκη Μακρόν και μαθηματικά δύσκολο να διατηρήσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More