Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαρροή εγγράφων: Το Μεξικό καταδικάζει την κατασκοπεία των ΗΠΑ

Ο Mεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ή ΑΜΛΟ, κατήγγειλε χθες Δευτέρα τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, αφού δημοσιεύθηκαν στον Τύπο έγγραφα του Πενταγώνου που αφορούν τις εντάσεις ανάμεσα στον στρατό και στο ναυτικό του Μεξικού.

«Δεν γίνεται να επιδίδεσαι σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες για να μάθεις τι κάνουν οι ένοπλες δυνάμεις μας και μετά να έχεις την αλαζονεία να περνάς έγγραφα στην Washington Post», τόνισε ο ΑΜΛΟ στη χθεσινή του πρωινή συνέντευξη Τύπου.

Μερικές ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Mεξικανός πρόεδρος έκανε δεκτό τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, τον Κεν Σαλασάρ, που αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Νέος νόμος που ανέθεσε στον στρατό την ευθύνη για την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Μεξικού προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στον στρατό ξηράς και το πολεμικό ναυτικό της χώρας, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του αμερικανικού Πενταγώνου που επικαλέστηκε η Post.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να «επιτείνει την υπάρχουσα αντιπαλότητα (σ.σ. ανάμεσα στα δυο όπλα) και να καταφέρει πλήγμα στη δυνατότητά τους να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις», πάντα σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του Πενταγώνου.

Οι πληροφορίες του Πενταγώνου που δημοσίευσε η Washington Post είναι μέρος των διαβαθμισμένων εγγράφων που μεταφορτώθηκαν στο φόρουμ WowMao στην πλατφόρμα Discord, από το όνομα YouTuber γνωστού για τα χιουμοριστικά του βίντεο.

Σύμφωνα με τη Washington Post, στο φόρουμ από το οποίο έγινε η διαρροή των εγγράφων –τα περισσότερα αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία– σύχναζαν κάπου είκοσι άνδρες και έφηβοι, που παθιάζονται με «τα όπλα, τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τον Θεό».

Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν εξαπολύθηκε ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών», με την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, στο Μεξικό έχουν διαπραχθεί πάνω από 350.000 δολοφονίες, οι περισσότερες από τις οποίες αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ο αγώνας εναντίον των ναρκωτικών που διέρχονται από το Μεξικό, ειδικά της φαιντανύλης, συνθετικού οπιοειδούς 50 φορές ισχυρότερου από την ηρωίνη, απασχολεί πολύ τις ΗΠΑ.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των 108.000 θανάτων εξαιτίας υπερβολικής δόσης στις ΗΠΑ το 2021 οφείλονταν σε συνθετικά οπιοειδή· ενώ η ποσότητα της φαιντανύλης που κατασχέθηκε μόνο το 2022 ήταν υπεραρκετή για να πεθάνει ολόκληρος ο αμερικανικός πληθυσμός, τόνιζε τον Δεκέμβριο η DEA (η ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More