Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Σαρηγιάννης στο Πρώτο: Δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία από το Antonov- Ίσως αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος την άλλη εβδομάδα (audio)

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος για μεγάλη περαιτέρω ανησυχία, παρά μόνο για ό,τι κάνουμε αυτή την στιγμή, να υπάρξει έλεγχος και να διαπιστωθεί αν όλα είναι καλά. Αν όχι, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε σε λίγο βάθος χρόνου ή να πάρουμε μέτρα διαχείρισης της ρύπανσης για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος είτε για το περιβάλλον είτε για τον άνθρωπο» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχετικά με την συντριβή του Antonov.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε ακτίνα 1χλμ. και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ό,τι έχει πέσει στο έδαφος μετά τις εκρήξεις ουσιαστικά συσσωρεύεται στα ανώτερα στρώματα, στα πρώτα 15 χλσ. του εδάφους. Αν από την δειγματοληψία σε περισσότερα σημεία βρεθεί σε 2-3 σημεία περισσότερη επιβάρυνση, μπορούν να αφαιρεθούν αυτά τα 15 χλσ. και τα πράγματα γίνονται αμέσως πολύ καλύτερα οπότε θεωρείται η κατάσταση διαχειρίσιμη.

«Kάνουμε μεθοδικά βήματα, έχει κληθεί από την πρώτη στιγμή το Σώμα για Χημικό, Βιολογικό, Ραδιολογικό, Πυρηνικό Πόλεμο, πέρα από τους διασώστες, την Πυροσβεστική και τους άνδρες της ΕΜΑΚ, πήγε και το Σώμα Ελεγκτών Περιβάλλοντος που κάνουν περιβαλλοντική δειγματοληψία, άρα κάνουμε τα σωστά βήματα. Το drone επίσης είναι σημαντικό για να δώσει μια συνολικότερη εικόνα της περιοχής. Υπάρχουν οι αρχικές αναλύσεις από την δειγματοληψία του εδάφους που δείχνουν να μην υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση από μέταλλα. Η μυρωδιά ταιριάζει με την ύπαρξη φωτιστικών βλημάτων τα οποία εμπεριέχουν φώσφορο και μπορούν να δώσουν μετά την έκρηξη και την καύση τους, σε επαφή με το οξυγόνο, το διοξείδιο του φωσφόρου, μια ουσία που έχει τα χαρακτηριστικά της λευκής σκόνης, κρυσταλλική και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην βλεννογόνο του ανώτερου αναπνευστικού, στο στόμα, στην μύτη, στα μάτια, κάτι που κατεγράφη από τους ανθρώπους που έφτασαν τις πρώτες ώρες» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Στα της πανδημίας και προ της εβδομαδιαίας ανακοίνωσης από τον ΕΟΔΥ σήμερα, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί με τις ανακοινώσεις και της επόμενης εβδομάδας οπότε εφόσον φανεί μείωση στα κρούσματα, θα ξέρουμε ότι επρόκειτο για την κορύφωση και όχι για αύξηση.

«Εγώ περιμένω έναν ημερήσιο μέσο όρο της τάξης των 25.000-26.000 χιλιάδων. Φυσικά θα έχουμε αύξηση στα κρούσματα αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε μικρή αύξηση στους σκληρούς δείκτες, η οποία θα συνεχιστεί και θα έχουμε και μια λογική αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες που είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένο λόγω της πολύ έντονης διασποράς» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Από την άλλη δημιουργείται φυσική ανοσία σε τοπικό επίπεδο, προσέθεσε, αναφέροντας το παράδειγμα της Μυκόνου, που η αύξηση προηγήθηκε του κύματος και από την προηγούμενη εβδομάδα ήδη βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης, καθώς από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού έχουν μολυνθεί αρκετοί με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η κινητικότητα του ιού, που αποτελεί φυσικό φαινόμενο.

«Αυτή η αποκλιμάκωση που θα δούμε από την επόμενη εβδομάδα, θα είναι μέτριας ταχύτητας, λόγω της κινητικότητας του ελληνικού πληθυσμού σε συνδυασμό με τις τουριστικές ροές, που είναι ένας παράγοντας αβεβαιότητας για τους υπολογισμούς μας, καθώς εξαρτάται από την δυναμική της πανδημίας στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Ειδικά στο τέλος Ιουλίου και τον Αύγουστο, σε μεγάλο βαθμό οι τουρίστες έρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα από λατινογενείς, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία ή Βαλτικές, χώρες που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει η πανδημία και όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι θα έχουμε τελικά αποκλιμάκωση ακριβώς γιατί κάναμε σαν κοινωνία την επιλογή να δημιουργήσουμε φυσική ανοσία» κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More