Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΒΕΘ: Υψηλό κόστος ενέργειας και πρώτων υλών τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Το υψηλό κόστος της ενέργειας/καυσίμων και των πρώτων υλών δηλώνουν ως τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν το 2022 οι επιχειρήσεις- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ), σε ποσοστό 72% και 62% αντίστοιχα. Τα παραπάνω προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε δείγμα 266 επιχειρήσεων-μελών του, στο διάστημα 13-24 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, για το επόμενο τρίμηνο και σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των δανειακών τους αναγκών, πάνω από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 45%, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι) διαβλέπουν δυσμενέστερους όρους λόγω της αύξησης των επιτοκίων, κάτι που -σύμφωνα με τους μελετητές- σημαίνει ότι οι σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα βαίνουν επιδεινούμενες. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ακόμα, σε ποσοστό 47%, ότι αναμένουν δυσμενέστερη κατάσταση με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων.

Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας, που θέλει το 70% των επιχειρήσεων να επισημαίνει πως οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας και στις τιμές πρώτων υλών/προϊόντων έχουν επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους.

Η έρευνα παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΘ στο πλαίσιο του 31ου Money Show 2023. Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης, επισήμανε ότι η γεωπολιτική κρίση και αστάθεια συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και τη μακρά περίοδο προσαρμογής της δημοσιονομικής κρίσης και των μνημονίων και το οξύτατο πρόβλημα της πανδημίας, έρχονται να δημιουργήσουν νέα προβλήματα, τα οποία απεικονίζονται στις έρευνες για τις επιχειρήσεις.

Την ανάλυση και παρουσίαση της έρευνας πραγματοποίησε ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ περιπετειώδη δεκαετία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το 2022 οι τελευταίες δήλωσαν αύξηση τζίρου.

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More