Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάστηκε ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (13/6) στο Kajaani της Φινλανδίας ο LUMI, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής της Ευρώπης. Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, ο υπερυπολογιστής θα χρησιμοποιείται για την κατανόηση περίπλοκων φαινομένων όπως η κλιματική αλλαγή και για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της κβαντικής τεχνολογίας.

Ο LUMI, το οποίο διαχειρίζεται μια κοινοπραξία 10 χωρών, είναι πολύ πιο φιλικός προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με τους υπερυπολογιστές που είναι γνωστό ότι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. Ο υπολογιστής λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ η απορριπτόμενη θερμότητα που παράγει, συμβάλλει στη θέρμανση κατοικιών στην περιοχή Kajaani. Ως εκ τούτου, αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση της πράσινης μετάβασης σε κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό της Ευρώπης. Ο LUMI είναι πλέον ο ταχύτερος και πιο ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Χάρη στην τεράστια υπολογιστική του ικανότητα, ο LUMI θα επιτρέψει επιστημονικές ανακαλύψεις, για παράδειγμα στην ιατρική και την έρευνα για το κλίμα, με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό θα μπορούσε να αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, τη διάγνωση του καρκίνου ή τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα σπουδαίο παράδειγμα των τεράστιων δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της ζωής μας», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρίτη θέση στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές

Από τις 30 Μαΐου, ο LUMI βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα με τους 500 ταχύτερους υπερυπολογιστές του κόσμου, μια κατάταξη που πέτυχε χάρη στην αξιολόγηση High-Performance Linpack (HPL) των 151,9 petaflops. Επιπλέον, σύμφωνα με τη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), μόνο τα μοντέλα Fugaku και Summit ξεπερνούν τον LUMI με βαθμολογίες 537 και 200 petaflops. Οι επιδόσεις του LUMI αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 375 petaflops, με μέγιστη απόδοση που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 550 petaflops, όταν εγκατασταθεί και η κάρτα γραφικών του (GPU).

Αυτό μπορεί να τον ανεβάσει στη δεύτερη ή ακόμη και στην πρώτη θέση της λίστας του WEF.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering 

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More