Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 123% στις κενές θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2021

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, αυξήθηκε κατά 123,7% το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2021 (27.246 θέσεις και 12.181 θέσεις αντίστοιχα), έναντι αύξησης 117,8% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 προς το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον.

Οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.
εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση.
προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές.
εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Όσον αφορά στο μισθολογικό κόστος, ο δείκτης χωρίς καμία διόρθωση (εποχική ή διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών), σημείωσε αύξηση 0,8%, στο σύνολο της οικονομίας εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.

Τα στοιχεία αφορούν το β’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021. Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2021 προς το 2020, είχε σημειωθεί αύξηση 2,1%.

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους, με εποχική διόρθωση αλλά χωρίς διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών, παρουσίασε μείωση 0,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2,5% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 προς το 2020.

Ενώ, ο δείκτης μισθολογικού κόστους, με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργασίμων ημερών αλλά χωρίς εποχική διόρθωση, σημείωσε αύξηση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2021 προς το 2020.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More