Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν γνωρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης – Θα το μάθει την κατάλληλη στιγμή

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο τούρκος πρόεδρος έδωσε τη συνηθισμένη απάντηση ότι γευμάτισε με τον Μητσοτάκη και του είπε «ας μην εμπλέκουμε τρίτους ή τρίτα πρόσωπα στις σχέσεις μας». Όμως παραπονέθηκε για την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και αργότερα στο Νταβός που επιτέθηκε στην Τουρκία. Είμαστε Τουρκία, δεν είμαστε φυλετικό κράτος, ανέφερε. Μετά από αυτό είπε, ότι έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας του να σταματήσουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα.

«Πρέπει να ξέρετε ότι ως πολιτικός πρέπει να μπορώ να εξηγώ στους ανθρώπους μου τι κάνω και τι μέτρα λαμβάνω. Έδωσα οδηγίες να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Προσπαθούν να τις αναπτύξουν στα νησιά. Λένε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό ενάντια στη Ρωσία, ακόμη και η Αμερική δεν μπορεί να το κάνει αυτό», είπε και πρόσθεσε:

«Μετά κάναμε την άσκηση Έφες 22 Αυτό τους τρέλανε. Ακύρωσα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε «μην το δώσετε στην Τουρκία» το λένε στη Γαλλία, στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας με τη στάση μας. Πήραν το μάθημα που έπρεπε. Αυτές οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο με τη Συμφωνία της Λωζάνης, αλλά και τη Συμφωνία του Παρισιού.

Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να είναι υπό μη στρατιωτικοποιημένου καθεστώτος. Νομίζω ότι θα το μάθει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή», τόνισε.

Τέλος, όσον αφορά το Κoγκρέσο και το ζήτημα των F-16, το νομοσχέδιο του Κρις Πάππας δηλαδή, είπε ότι «για εμάς αυτά δεν ισχύουν. Γιατί έχουμε μιλήσει στη Μαδρίτη με τον Μπάιντεν, είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση. Δεν ξέρω από πού βγήκε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά υπάρχει το Ελληνοκυπριακό λόμπι και το Ελληνικό λόμπι που επηρεάζουν τα μέλη του Κογκρέσου.

Αλλά αυτό δεν είναι τελεσίδικο πρέπει να δούμε την τελική του μορφή, εγώ πιστεύω ότι τελικά έχουμε μια θετική έκβαση αυτής της υπόθεσης», κατέληξε.

ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More