Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επικοινωνία Μπλίνκεν με Τσαβούσογλου για τα σιτηρά – Το μήνυμα Γκουτέρες στην Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, είχε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν τη συμφωνία για τα σιτηρά και ο αμερικανός ΥΠΕΞ μετέφερε τις ευχαριστίες του για την επαναλειτουργία του διαδρόμου σιτηρών ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Τουρκίας.

Κατά την μεταξύ τους επικοινωνία, ο κ. Τσαβούσογλου ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου συζητήθηκε επίσης η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο εκσυγχρονισμός των F-16.

Επίσης δήλωση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι είναι «ευγνώμων για τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρετίζει την ανακοίνωση ότι η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να εφαρμόζει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας διευκολύνοντας την ασφαλή ναυσιπλοΐα πλοίων για εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία.

Είναι ευγνώμων για τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας και ευχαριστεί τον συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών Amir Abdulla και την ομάδα του για το έργο τους να κρατήσουν ανοιχτή αυτή τη ζωτικής σημασίας γραμμή εφοδιασμού τροφίμων.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More