Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – «Δεν θα ακολουθήσουμε την ένταση» λέει η Αθήνα

Νέες φραστικές επιθέσεις και απειλές της Άγκυρας. Tη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, από τα Κατεχόμενα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση τόσο κατά του πρωθυπουργού όσο και κατά του υπουργού Εξωτερικών, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δηλώνουν αποφασισμένες να μην σηκώσουν το γάντι της έντασης. «Έχουμε απαντήσει», λένε, «με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων».

Στενά παρακολουθεί τις εξάρσεις της τουρκικής προκλητικότητας η Αθήνα, διατηρώντας ψύχραιμη στάση.

Ωστόσο η «εμπρηστική» ρητορική συνεχίζεται από την Άγκυρα δια στόματος – αυτή τη φορά – του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος από τα Κατεχόμενα έστρεψε τα πυρά του σε Ελλάδα και Κύπρο.

Δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί και προσωπικά τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Εμείς δεν είμαστε υπέρ της έντασης, θέλουμε συνεργασία. Είμαστε επίσης υπέρ της δίκαιης κατανομής στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν βήματα στην Ελλάδα που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, τα εξηγήσαμε ένα προς ένα με τις επιστολές μας που στείλαμε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει νομικές απαντήσεις σε αυτά, κάνει δημαγωγίες, αυξάνει την ένταση, η Ελλάδα πηγαίνει στη διεθνή κοινότητα και κλαίγεται παντού και ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα μας επιτεθεί σήμερα-αύριο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όπως ο Δένδιας ήρθε σε μένα πριν από τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα και είπε ότι δεν θα πω τίποτα αρνητικό στη συνέντευξη Τύπου, αυτό περιμένουμε από εσάς, αλλά αντίθετα έδωσε μια πολύ αρνητική ομιλία» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με συντονισμένες κινήσεις και ψύχραιμους χειρισμούς απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην ΕΡΤ:

«Η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα, βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων.

Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων».

Για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μίλησε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναλύοντας τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει, όταν μπλέκεις σε αυτές τις καταστάσεις, μπορεί να φτάσεις και στο θερμό επεισόδιο πολλές φορές μπορεί να γίνει και κατά λάθος. Ο Ερντογάν επιδιώκει νίκες εύκολες που μπορεί να τις δώσει στον κόσμο. Η Ελλάδα δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο είναι μια ισχυρή στρατιωτική χώρα» δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία του εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, για τις δηλώσεις του νυν και του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο «παζάρι» ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ, που αφορά στα F16.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε ευθεία επίθεση εναντίον της Ελλάδας, όμως οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου, ενός ατυχήματος, έχουν αυξηθεί, είτε με τις πολλές στρατιωτικές ασκήσεις που είναι προγραμματισμένες στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες, είτε με κάποια μεγάλη πρόκληση σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που θα αναγκάσουν την Αθήνα να απαντήσει και να μπούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

«Θα πρέπει να έχουμε μια συστηματική πολιτική για την ανάδειξη του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να ξέρουν ότι δεν κερδίζεται πόλεμος στο Αιγαίο και να έχουμε ανοικτούς διπλωματικούς διαύλους» είπε στα Παραπολιτικά FM ο Γιώργος Κατρούγαλος.

Η προπαγάνδα από την τουρκική πλευρά συνεχίστηκε, ορισμένα ΜΜΕ έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι στον Έβρο οκτώ παράνομοι μετανάστες από το Αφγανιστάν δέχθηκαν πυρά από το ελληνικό έδαφος με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να χάσει τη ζωή του.

Η Αθήνα διαψεύδει, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπήρξε περιστατικό με πυροβολισμούς στον Έβρο.

«Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο» έγραψε στο Twitter o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο.

— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) June 13, 2022

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή διαμένουν Τούρκοι διακινητές παράνομων μεταναστών, οι οποίοι πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν λύσει τις διαφορές τους με τα όπλα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More