Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν βρώσιμο drone από ρυζογκοφρέτες και ζελατίνη που μπορεί να σώσει ζωές

Μια ομάδα ερευνητών στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάνης (EPFL) ανέπτυξε ένα βρώσιμο drone που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χαθεί, τραυματιστεί ή δεν μπορούν να κινηθούν.

Δύο φτερά από ρυζογκοφρέτες συνδέονται με μια λεπτή, υποτυπώδη άτρακτο, μια ουρά και μια μονάδα έλικα. Οι εγκλωβισμένοι πεζοπόροι και ορειβάτες θα μπορούν να τραφούν ενώ περιμένουν να φτάσει βοήθεια που θα τους μεταφέρει σε ασφαλές μέρος.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αποδειχθεί χρήσιμα για την παράδοση τροφίμων και ιατρικών προμηθειών σε ανθρώπους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, τα εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν συνήθως να μεταφέρουν μόνο το 10% έως 30% της μάζας τους ως ωφέλιμο φορτίο, γεγονός που περιορίζει την ποσότητα των τροφίμων που παραδίδονται σε μία μόνο πτήση. Η ομάδα του EPFL κατέληξε σε μια νέα λύση που αυξάνει την αναλογία μεταφοράς τροφίμων ενός drone, αναδημιουργώντας τις δομές του με βρώσιμα υλικά.

(EPFL)

«Προτείνουμε ένα drone το οποίο δεν είναι μόνο ένα αεροσκάφος που μεταφέρει τρόφιμα, καθώς και το ίδιο είναι εν μέρει βρώσιμο. Έτσι αυξήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς τροφίμων κατά 50%, χάρη στα βρώσιμα φτερά του», εξήγησε η ερευνητική ομάδα. «Επιπλέον, το βρώσιμο drone είναι κατά ένα μεγάλο μέρος βιοδιασπώμενο με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερα απόβλητα στο περιβάλλον».

Το μέγεθος του φτερού εξαρτάται από τις διατροφικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Ένα φτερό μήκους περίπου 700 εκατ. παρέχει 300 θερμίδες, το ισοδύναμο μιας μερίδας πρωινού. Ωστόσο, δεν είναι όλο το drone βρώσιμο- η δομή και οι επιφάνειες της ουράς είναι κατασκευασμένες από ανθρακονήματα και αφρώδες υλικό.

Το βρώσιμο drone μπορεί να πετάξει και να διανύσει περίπου 10 μέτρα ανά δευτερόλεπτο με την προσθήκη ενός κινητήρα. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να κατασκευαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα μη βρώσιμα κομμάτια από βρώσιμα υλικά, καθώς και να βρεθεί ένας τρόπος να μεταφέρεται ωφέλιμο φορτίο (όπως νερό) σε βρώσιμο δοχείο.

ΠΗΓΗ: Designboom

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More