Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Ερρίκο Ανδρέου, που έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου (video)

Έφυγε στις 21 Ιανουαρίου 2023 από τη ζωή ο Ερρίκος Ανδρέου. Ο γνωστός σκηνοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, αλλά μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία σε αγγλόφωνο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια σενάριο και σκηνοθεσία στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης. Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργαζόμενος ως βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς παραγωγές όπως «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»«Λέων της Σπάρτης» κ.ά. Το 1961 σκηνοθέτησε  την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης», σε δικό του σενάριο και παραγωγή, η οποία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν οι ταινίες του «Επιστροφή»«Διχασμός»«Εκείνος κι εκείνη»«Ανταρσία των 10»«Η μεγάλη στιγμή του ’21-Παπαφλέσσας», οι οποίες επίσης βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ, όπως και συνεργασίες με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη. Η τελευταία ταινία του είχε τον τίτλο «Μοιραία Σχέση» και γυρίστηκε το 2009. Παράλληλα σκηνοθέτησε και πολλές τηλεοπτικές σειρές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όπως «Στησιχόρου ‘73»«Αφροδίτη»«Αναδυομένη»«Μυστικοί αρραβώνες»«Λάουρα»«Ο κόσμος και ο Κοσμάς»«Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» κ.ά, όπως και θεατρικές παραστάσεις.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε το 1991 στην εκπομπή:

ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ
(video)

Μέσα από την εκπομπή ξετυλίγεται η ιστορία των ελληνικών σειρών που προβλήθηκαν από το 1970 ως το 1991 στον πειραματικό σταθμό ΕΙΡ, στην ΥΕΝΕΔ και στην ΕΡΤ. Η δημοσιογράφος Ρένα Θεολογίδου φιλοξενεί στο στούντιο τον Ερρίκο Ανδρέου, ο οποίος μιλά για τα σίριαλ που σκηνοθέτησε από το 1978 και μετά και ήταν μεταφορές από μυθιστορήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, όπως «Αφροδίτη» και «Αναδυομένη», από τα οποία προβάλλονται και αποσπάσματα.

Η πρώτη σειρά που σκηνοθέτησε για την τηλεόραση είχε τον τίτλο «Στησιχόρου ‘73» (1972) και ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Δημήτρη Ιωαννόπουλου «Λίγα λουλούδια, μια χαρά, ένας πόνος». Ακολούθησε μια παύση αρκετών ετών και στη συνέχεια, ο Ερρίκος Ανδρέου, επέστρεψε στην τηλεόραση με τις διασκευές των μυθιστορημάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Συνολικά έκανε εφτά σειρές, που ήταν οι εξής: «Αφροδίτη», «Αναδυομένη», «Τυχεροί και άτυχοι», «Μυστικοί αρραβώνες», «Λάουρα», «Η απερίγραπτη» και «Ο κόσμος και ο Κοσμάς». Αναφερόμενος στις ηρωίδες των συγκεκριμένων σειρών τονίζει: «Όλες ήταν φαινομενικά ευαίσθητες, εύθραυστες και ρομαντικές, αλλά είχαν μια δύναμη μέσα τους». Παράλληλα παρουσιάζεται ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που είχε δώσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Αφροδίτης», στην οποία μιλά για τις δυσκολίες που είχαν αντιμετωπίσει σε επίπεδο παραγωγής. Όπως αποκαλύπτει, χρειάστηκε να φτιάξουν ένα σκηνικό της παλιάς Αθήνας μέσα στο στούντιο, προκειμένου να μπορέσουν να αποδώσουν πιο πιστά την εποχή στην οποία διαδραματίζεται το έργο. Στην εκπομπή μιλά και η σύζυγός του Νόρα Βαλσάμη, η οποία πρωταγωνίστησε σε κάποιες από αυτές τις σειρές. Η γνωστή ηθοποιός θυμάται με νοσταλγία εκείνη την εποχή, όπως και τις ηρωίδες που ενσάρκωσε, ενώ αναφέρεται και στην αποδοχή που είχαν από το τηλεοπτικό κοινό τα συγκεκριμένα σίριαλ. Επίσης προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τα παρασκήνια των γυρισμάτων, όπως και ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη της Νόρας Βαλσάμη και του Χρήστου Πολίτη, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Αφροδίτης». Η εκπομπή κλείνει με την τελευταία σκηνή από την «Αναδυομένη» και το θάνατο του Παύλου, που ενσάρκωνε ο Πάνος Χατζηκουτσέλης.

Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Έτος παραγωγής: 1991

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More