Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Νέος τριψήφιος αριθμός (9-8-8) για επείγοντα περιστατικά ψυχικής υγείας

Στις ΗΠΑ, η γρήγορη βοήθεια για αυτοκτονικές σκέψεις και άλλα επείγοντα περιστατικά ψυχικής υγείας μπορεί σύντομα να είναι τόσο εύκολη όσο το 9-8-8.

Το Σάββατο τίθεται σε λειτουργία η πρώτη εθνική τριψήφια τηλεφωνική γραμμή αντιμετώπισης κρίσεων ψυχικής υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει σχεδιαστεί για να είναι τόσο εύκολη στη μνήμη και τη χρήση όσο και το 911 (το 100 στην Αμερική), αλλά αντί να στέλνει ο τηλεφωνητής την αστυνομία, τους πυροσβέστες ή τους τραυματιοφορείς, το 988 θα συνδέει τους καλούντες με εκπαιδευμένους συμβούλους ψυχικής υγείας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει χορηγήσει πάνω από 280 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τις Πολιτείες να δημιουργήσουν συστήματα που θα κάνουν πολύ περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων κινητών ομάδων κρίσης ψυχικής υγείας που μπορούν να σταλούν στα σπίτια των ανθρώπων και κέντρων επείγουσας ψυχικής υγείας, παρόμοια με τις κλινικές επείγουσας περίθαλψης που αντιμετωπίζουν σωματικούς πόνους.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουν συμβεί» στην ψυχική υγεία, δήλωσε ο δρ. Μπράιαν Χέπμπορν, ψυχίατρος και επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Κρατικών Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας.

Ο Χέμπορν προειδοποιεί ότι όταν το 988 ξεκινήσει, δεν θα είναι σαν «το πάτημα ενός διακόπτη. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε όλους σε όλη τη χώρα».

Ορισμένες Πολιτείες διαθέτουν ήδη ολοκληρωμένα συστήματα αντιμετώπισης κρίσεων ψυχικής υγείας, αλλά άλλες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Και οι εκτεταμένες ελλείψεις ειδικών ψυχικής υγείας αναμένεται να επιβραδύνουν την ικανότητά τους να επεκτείνουν τις υπηρεσίες.

Πηγή: Associated Press

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More