Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Παραμένουν στο χρηματιστήριο οι κινεζικές εταιρίες μετά την πλήρη πρόσβαση για επιθεώρηση στην Κίνα

Η αμερικανική λογιστική εποπτεία δήλωσε την Πέμπτη 15/12, ότι έλαβε πλήρη πρόσβαση για επιθεώρηση και έρευνα εταιρειών στην Κίνα για πρώτη φορά, εξαλείφοντας τον κίνδυνο περίπου 200 κινεζικές εταιρείες να διαγραφούν από το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η δήλωση του Συμβουλίου Εποπτείας Λογιστικών Εταιρειών (PCAOB) σηματοδοτεί μια νίκη για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και αποτελεί ανακούφιση για τις κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba, που αντιμετωπίζουν διαγραφή εν μέσω δύσκολων σχέσεων μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος, αλλά αναγκαστικά επέστρεψαν και  κέρδη λόγω της ευρύτερης πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο κατέληξαν σε μια συμφωνία ορόσημο τον Αύγουστο για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφωνίας σχετικά με τη συμμόρφωση με τον έλεγχο από κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αρχές στην Κίνα ήταν από καιρό απρόθυμες να επιτρέψουν σε ξένες ρυθμιστικές αρχές να επιθεωρήσουν τοπικές λογιστικές εταιρείες, επικαλούμενες ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το 2020, οι Αμερικανοί νομοθέτες συμφώνησαν σε έναν νόμο που θα απομάκρυνε τις κινεζικές εταιρείες από τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, εκτός εάν συμμορφώνονται με τα τοπικά ελεγκτικά πρότυπα.

Ο διακανονισμός παρείχε στο PCAOB πλήρη πρόσβαση στα κινεζικά έγγραφα εργασίας ελέγχου, χωρίς λογοκρισία, το δικαίωμα να λαμβάνει μαρτυρίες από το προσωπικό του ελεγκτικού γραφείου στην Κίνα και την αποκλειστική διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τις εταιρείες που επιθεωρεί.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντοσ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More