Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΠΑ: Πρόσκληση Μπάιντεν σε Μακάρθι στον Λευκό Οίκο την 9η Μαΐου για το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε χθες Δευτέρα με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου και τους προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την 9η Μαΐου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, με συγκλίνουσες πηγές να εξηγούν πως οι συνομιλίες και η συνάντηση αφορούν το ζήτημα της αύξησης του ορίου του χρέους.

Αν δεν εξευρεθεί συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών «από την 1η Ιουνίου», προειδοποίησε χθες η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Οι δυο πλευρές μοιάζουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αξιώνει αύξηση του ορίου του χρέους άνευ όρων και τον πρόεδρο της Βουλής Μακάρθι να αντιτείνει πως η Βουλή πέρασε νόμο που επιτρέπει να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών — ωστόσο περιλαμβάνει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για μια δεκαετία και άλλα μέτρα που η προεδρία δεν συζητά καν.

Μετά τη συνδιάλεξή του με τον πρόεδρο ο κ. Μακάρθι ανέφερε πως η παράταξή του πέρασε «υπεύθυνο» νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που αυξάνει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αποτρέπει τη χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και περικόπτει τις αλόγιστες δαπάνες, καλώντας τη Γερουσία και τον πρόεδρο να «πιάσουν δουλειά» το συντομότερο.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία του κόσμου όπου το κοινοβούλιο καλείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αυξάνει το όριο δανεισμού της κυβέρνησης. Το πολυσυζητημένο «όριο» των 31,4 τρισεκατομμυρίων καλύφθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και οι ΗΠΑ αποφεύγουν μέχρι εδώ την κήρυξη στάσης πληρωμών χάρη σε προσωρινά μέτρα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More