Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη-Μακρόν

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία εκτροχιάζεται μέρα με την ημέρα, εμμένοντας στην αναθεωρητική στρατηγική της, η Αθήνα διεθνοποιεί τις προκλήσεις και ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της. Ασπίδα της Ελλάδας είναι και οι συμμαχίες της, διαμήνυσε από το Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Καθώς τα 6 Rafale πετούν ήδη στον ελληνικό ουρανό, ο Γάλλος πρόεδρος στηρίζει την Αθήνα, κάνοντας μάλιστα έμμεση αλλά σαφή αναφορά στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

«Στηρίζουμε πλήρως, το λέω με μεγάλη σαφήνεια, την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει καμία αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ομοβροντία απειλών από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή. Πρώτος ο Χουλουσί Ακάρ:

«Πάρτε μαθήματα από την Ιστορία και μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Κάποιοι μπορεί να σας λένε κάτι στο αυτί σας. Άλλα είδατε στην Ιστορία σας ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη να είστε έξυπνοι», είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Είναι ένας ρητορικός παροξυσμός σε εξέλιξη, βασίζονται σε ψέματα, σε διαστρέβλωση της ιστορίας, της διεθνούς νομιμότητας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου:

«Η Ελλάδα γίνεται το πιόνι των άλλων. Προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Της το θυμίζουμε συνεχώς. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν, αλλά πήρατε την απάντηση, ο λογαριασμός ήταν βαρύς», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μήνυμα αποτροπής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου από το Καστελλόριζο.

«Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμα μια υπέρπτηση από τουρκικό αεροσκάφος πάνω από τη νήσο Καλόγεροι.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Η τουρκική ηγεσία δεν θέλει να αποδεχθεί δημοσίως ότι η Ελλάδα είναι αυτή που στέκεται εμπόδιο στα Νεοθωμανικά εγχειρήματα και επαναφέρει ένα αγαπημένο αφήγημα του τουρκικού εθνικισμού ότι οι «κακοί ξένοι απεργάζονται σενάρια περιορισμού της Τουρκίας και έτσι βάζουν την Ελλάδα να τα υλοποιήσει».

Η Τουρκία θέλει να υπονομεύσει τις συμμαχίες της Ελλάδας και να εμποδίσει την συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων που δημιουργούν μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορεί να ομιλεί από θέση ισχύος.

Αντ’ αυτού όμως βλέπει τον Γάλλο Πρόεδρο χθες να επιβεβαιώνει την στήριξη στην Ελλάδα και την ίδια ημέρα να εντάσσονται στην Πολεμική Αεροπορία τα δυο πρώτα αναβαθμισμένα F16 Viper, την στιγμή που αγωνιά για το εάν θα πεισθεί το Κογκρέσο – κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα – να δώσει το πράσινο φως για την αναβάθμιση και αγορά των F16.

Σχόλιο: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More