Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ισπανία επιμένει στην ολοκλήρωση του MidCat παρά την άρνηση της Γαλλίας

“Χθες ακούσαμε τον Μακρόν, όπως ακούσαμε και τον Σόλτς και όπως ακούσαμε και τον Πούτιν ότι έχουμε ένα πρόβλημα το οποίο επιμηκύνεται και πέραν αυτού του χειμώνα και κατανοούμε ότι οι διασυνδέσεις είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το αποφασίζει μία μόνο χώρα . Είναι ένα θέμα που σίγουρα θα απασχολήσει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή. Το θέμα των ευρωπαϊκών διασυνδέσεων δεν είναι ένα διμερές θέμα αλλά απασχολεί όλη την ΕΕ. Και η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να κλείσει επειδή μία μόνο χώρα επιχειρεί να το κλείσει για δικούς της εσωτερικούς λόγους” τόνισε σε συνέντευξή της στο Onda Cero, η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ισπανία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο και αρνείται ότι η συζήτηση MidCat έχει κλείσει παρά την απόρριψη του έργου από τη Γαλλία.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η χθεσινή απόρριψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν του έργου του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που θα συνέδεε την Ιβηρική χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη για την διοχέτευση φυσικού αερίου από την Αλγερία. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό θα σήμαινε περιττό κόστος, αφού οι δύο σημερινοί αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ισπανία με την Γαλλία στις πόλεις Irun και Larrau-Calahorra χρησιμοποιούνται μόνο στο 53% της χωρητικότητάς τους.

Η αντιπρόεδρος υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις Μακρόν είχαν ως ακροατήριο περισσότερο την γαλλική κοινή γνώμη.

Από την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1, του σημαντικότερου αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Τώρα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναρχίσει την πλήρη προμήθεια φυσικού αερίου έως ότου η Ευρωπαϊκή Ένωση άρει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Τερέσα Ριβέρα, διαβεβαίωσε σχετικά ότι «είναι πολύ πιθανό το επόμενο φθινόπωρο-χειμώνα να φτάσουμε σε μηδενικά όριο φυσικού αερίου από τη Ρωσία». Δεδομένης αυτής της κατάστασης, κάθε χώρα αναζητά έναν τρόπο να τροφοδοτήσει αυτήν την έλλειψη φυσικού αερίου, για παράδειγμα, με μονάδες επαναεριοποίησης.

Για την Ισπανία η αντιπρόεδρος εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει ενεργειακό δελτίο, ούτε για οικογένειες ούτε για εταιρείες: «100% βεβαιότητα δεν υπάρχει, αλλά λόγω του είδους της υποδομής που έχουμε, επιβεβαιώνεται ότι είναι πρακτικά αδύνατο να έχουμε πρόβλημα προμήθειας ωστόσο, είναι αναπόφευκτο να αποδεχθούμε ότι η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών, όπως ήδη φαίνεται.”

Επέκταση της «Ιβηρικής εξαίρεσης» σε άλλες χώρες

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επέκτασης της λεγόμενης «Ιβηρικής εξαίρεσης» και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ριβέρα αναγνωρίζει ότι «είναι δύσκολο να λειτουργήσει σε όλες τις χώρες». Για το λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες μελετούν να προσφέρουν «μία πρόταση δύο ή τριών επιλογών» ώστε κάθε χώρα να εφαρμόσει αυτήν που θεωρεί ότι είναι η καλύτερη επιλογή της. Με όλα αυτά, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ομοιογένεια εντός των χωρών της ΕΕ, αφού επί του παρόντος «ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί στο σπίτι του».

Τέλος, ενόψει των Χριστουγέννων, οι περισσότερες πόλεις γεμίζουν τους δρόμους και τις πλατείες τους με φώτα και στολίδια. Στο σημερινό πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, η υπουργός γνωρίζει ότι αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει να συμβάλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας «χωρίς να εγκαταλείψουμε τον εορτασμό των Χριστουγέννων».

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More