Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κίνα υποστηρίζει το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ανατίναξη του Nord Stream

Η Κίνα υποστηρίζει το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ζητά τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση της εκτροπής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, αναφέρει το Tanjug.

Ο Κινέζος διπλωμάτης σημείωσε ότι το Πεκίνο θεωρεί νόμιμο αίτημα τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τις εκρήξεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τα κράτη μέλη στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την εκτροπή του Nord Stream.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας συζήτησης για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για να διασφαλιστεί ότι «θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι συνέβη και ότι όλοι όσοι το έκαναν θα λογοδοτήσουν».

Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ είχε προετοιμάσει προηγουμένως ένα σχέδιο ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του εν λόγω οργανισμού να συστήσει επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή για μια ολοκληρωμένη και αμερόληπτη έρευνα όλων των πτυχών της εκτροπής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream1 και 2.

Το έγγραφο ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τους δράστες, τους χορηγούς, τους οργανωτές και τους συνεργούς της τρομοκρατικής επίθεσης.

Η πηγή του Sputnik ανέφερε προηγουμένως ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συστάσεις σχετικά με το έργο της επιτροπής εντός 14 ημερών.

Το ψήφισμα καταδικάζει έντονα την εκτροπή των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και τονίζει ότι έχει ήδη διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πρόκειται για εκτροπή και όχι για υποτυπώδη καταστροφή ή ανθρωπογενή καταστροφή.

Στο κείμενο του ψηφίσματος αναφέρεται επίσης ότι η επίθεση έγινε μετά από επανειλημμένες απειλές κατά του Nord Stream, οι οποίες ακούστηκαν στις δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας.

Η Ρωσία έχει ζητήσει προηγουμένως να πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream. Τρομοκρατικές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου που εξάγουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 26 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream AG, δήλωσε ότι οι ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου ήταν εξαιρετικά εκτεταμένες και ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί πότε θα αποκατασταθούν.

Πηγή: politika.rs

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More