Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «ώρα της κρίσης» για την Καϊλή – Με κωδικές ονομασίες στήθηκε το Qatargate

«Προδομένη από τον σύντροφο της», δηλώνει η Εύα Καϊλή, λίγες ώρες πριν προσέλθει στη Βελγική Δικαιοσύνη, όπου θα κριθεί αν θα παραμείνει προδυλακισμένη για την εμπλοκή της στο πολύκροτο Qatargate. Ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, που τη συνάντησε στις φυλακές του Χάρεν, μετέφερε την εικόνα μιας γυναίκας που βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί να πείσει τις βελγικές Αρχές ότι η Καϊλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο και αποκαλύπτονται οι κωδικοί, μέσω των οποίων συνομιλούσαν οι εμπλεκόμενοι. Παράλληλα, η Κομισιόν πραγματοποιεί επείγουσα έρευνα για σχέσεις αξιωματούχων με Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η κρίσιμη ώρα για την Εύα Καιλή φτάνει. Στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών, όπου θα βρίσκονται δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οι συνήγοροί της θα προσπαθήσουν να «ξεδιπλώσουν» τα νομικά τους επιχειρήματα.

Αντίστροφη μέτρηση για την Καϊλή: Αύριο ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου

«Αύριο το δικαστικό συμβούλιο θα κρίνει εάν η Εύα Καϊλή αφεθεί ελεύθερη με όρους ή χωρίς όρους ή εάν θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας έχει την απόφαση να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Οι ως επί το πλείστον οι κοινοτικές Βρυξέλλες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην αυριανή απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για την τύχη της Καϊλή, με τις απόψεις να διίστανται για το εάν το δικαστήριο θα πειστεί από τα επιχειρήματά της αφήνοντάς τη ελεύθερη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις 9 το πρωί, με την υπόθεσή της να είναι η πρώτη με την οποία θα ασχοληθεί το αρμόδιο τμήμα. Εφόσον ακολουθηθεί το πρόγραμμα μέχρι το μεσημέρι, πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αναμένονται ανακοινώσεις, τόσο από τους δικηγόρους όσο και από την Εισαγγελία.

Πιερ Μονβίλ, Δικηγόρος Φραντσέσκο Τζόρτζι στην ΕΡΤ: Η πληροφορία για τη χθεσινή ανάκριση του Τζόρτζι δεν είναι σωστή

Ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι, Πιερ Μονβίλ σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία χθές ανακρίθηκε εκ νέου ο πελάτης του, απάντησε: «Η πληροφορία δεν είναι σωστή».

Μ. Δημητρακόπουλος για Καϊλή: Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της

Ο δικηγόρος της, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε μαζί της στις φυλακές του Χάρεν, μαζί με τον έτερο συνήγορό της εκ Βρυξελλών, Αντρέ Ριζόπουλο, για να χαράξουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της, τον εμπιστεύτηκε, τη διέψευσε. Ένα άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και μάλιστα όταν έχει ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει… Θα πολεμήσουμε γιατί νομίζω ότι η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε μπορεί να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία, γιατί αυτό εξετάζεται αύριο. Άρα με καθαρά νομικά κριτήρια μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».

Τι αναμένεται να υποστηρίξει η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν, δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ και δεν λειτουργούσε κατ’ εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ειδική μνεία αναμένεται να γίνει στην ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο παιδί της.

Ο Τζόρτζι φέρεται να προσπαθεί να πείσει της αρχές ότι η Καϊλή δεν εμπλέκεται στο Qatargate

Παράλληλα, με εκτενή δημοσιεύματα τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για όλα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τις βελγικές Αρχές ότι η Εύα Καιλή ήταν εκτός «κάδρου» στο σκάνδαλο.

«Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσω, αφού την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι οι “δουλειές” μεγάλωναν σημαντικά, ότι γίνονταν μη διαχειρίσιμες, ότι το σύστημα ήταν “ανθυγιεινό”», είπε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύμφωνα με την IL Fatto Quotidiano.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή κατέθεσε ότι ο Μαροκινός διπλωμάτης Ατμούν είχε προτείνει στον ίδιο, στον Αντόνιο Παντσέρι και σε συγγενικά πρόσωπα της Εύας Καιλή ταξίδι στο Μαρόκο, χωρίς τελικά να γίνει αποδεκτή η πρόσκληση.

Με «κωδικές» ονομασίες στήθηκε το Qatargate

Νέες αποκαλύψεις φέρνει στη δημοσιότητα ο Ιταλικός τύπος. Τζιόρτζι και Παντσέρι  φέρονται να δίνουν συγκεκριμένα ονόματα, ακόμη και εν ενεργεία ευρωβουλευτών, ενώ στο «κάδρο» των δωροδοκιών, πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο, μπαίνει και η Μαυριτανία. «Γραβάτες και κοστούμια» ήταν οι κωδικοί για τα μετρητά.

«Σέρφερ του Ιντροσκάλο» ήταν η κωδική ονομασία του Φραντσέσκο Τζόρτζι στις συνομιλίες του Qatargate. «Ο Τζόρτζι κελαηδάει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ιταλικών δημοσιευμάτων για τις καταθέσεις του, στις οποίες δίνει με κάθε λεπτομέρεια το σύστημα διακίνησης των χρημάτων, για να φτάσουν στα χέρια του ίδιου και του Παντσέρι.

Η πορεία του χρήματος: Ο Τζόρτζι, ο διπλωμάτης Ατμούν και η εμπλοκή του Μαρόκου

Πρώτος και απαραίτητος σύνδεσμος ήταν ο αποκαλούμενος «Αλγερινός», όπως αναφέρει ο Τζόρτζι, ο άνδρας που δούλευε για την κυβέρνηση του Κατάρ. Εκείνος έφερνε σε επαφή τον Τζόρτζι και τον Παντσέρι με έναν άνθρωπο στην Τουρκία, ο οποίος ήταν παλαιστινιακής καταγωγής. Στη συνέχεια, κανόνιζε την διασύνδεση με κάποιο άτομο από το Βέλγιο, το οποίο κάθε φορά ήταν διαφορετικό.

Τα ποσά, σύμφωνα με τον Τζιόρτζι, δεν ήταν συγκεκριμένα. Γι΄αυτά αποφάσιζαν οι Καταριανοί, όπως και για τη διαδικασία. Η πιο πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, την εποχή που η χώρα δεχόταν σφοδρή κριτική για τις εργασιακές συνθήκες στην κατασκευή των γηπέδων. Εκεί, ο Τζόρτζι είχε μαζί και το παιδί του, σύμφωνα με την Il Fato Quotidiano.

Αναφορικά με το Μαρόκο τα πράγματα διέφεραν. Εκεί, ο σύνδεσμος με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι ήταν πάντα ο Πρέσβης του Ραμπάτ στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο «Γίγας» όπως τον αποκαλούσαν. «Για περίπου 10 χρόνια ο Αντόνιο Παντσέρι με τη βοήθεια του έμπιστου βοηθού του Φραντσέσκο Τζιόρτζι έγινε ο αντιπρόσωπος του Μαρόκου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς», δήλωσε χαρακστηριστικά ο Νέλσον Γκέτεν, δημοσιογράφος του BFMTV.

O Γκέτεν συμπλήρωσε ότι «οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκαλύπτουν ότι η σύζυγος του Παντσέρι πήρε χρήματα από το Μαρόκο χάρη στον Αμπντεραχίμ Ατμούν».

Το ρόλο του Μαροκινού Πρέσβη που προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της οικογένειας Παντσέρι, επιβεβαιώνει και ο ίδιος στις δικές του καταθέσεις.

Ο Παντσέρι «καίει» και άλλους ευρωβουλευτές

O Παντσέρι έδωσε πληροφορίες και ονόματα για άλλους ευρωβουλευτές, όπως αυτό του Φραντσέσκο Κοτσολίνο, με τον οποίο συνεργάζεται ως βοηθός ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Επίσης, αναφέρεται το όνομα του Βέλγου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, λέγοντας πως «πήγε στο Κατάρ», αλλά και της σοσιαλδημοκράτισσας Μαρία Αρένα, για την οποία είπε πως «ξέρω ότι πήγε στο Κατάρ μια φορά και ότι έλαβε ένα δώρο».

Το πιο «δυνατό χαρτί» των βελγικών αρχών για τον Παντσέρι είναι τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι του, κατά τις πρώτες έρευνες, πριν από επτά μήνες. Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου είχαν μπει στο σπίτι του και είχαν ανακαλύψει 700.000 ευρώ, σε πακέτα χωρισμένα σε μια βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι του και στο χρηματοκιβώτιό του. Τότε τοποθέτησαν κοριούς.

Κι ενώ αρχίζει να «ξετυλίγεται το κουβάρι» των αποκλαύψεων με τον Τζόρτζι να κάνει λόγο και για επαφές με Μαυριτανούς, ο Ζοζέπ Μπορέλ σε συνάντησή του με τον Εμίρη του Κατάρ, ζήτησε πλήρη διαύγεια στις έρευνες. «Συμφωνήσαμε στην ανάγκη οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη να παρέχουν πλήρη διαύγεια», είπε.

Επείγουσα έρευνα Κομισιόν για σχέσεις αξιωματούχων με Δ. Αβραμόπουλο

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως ξεκινά κατεπείγουσα έρευνα μετά την εμπλοκή του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις και από τον ίδιο.

Η Κομισιόν ζητά με επιστολή της από τον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο για περισσότερες πληροφορίες για το πώς τήρησε τους όρους που προβλέπονται για τις δραστηριότητές του μετά τη λήξη της θητείας του.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σύμφωνα με το Politico, είχε συναντηθεί με μια σειρά επιτρόπων ενώ ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του Παντσέρι. Σε e-mail που έστειλε η Κομισιόν, ζητείται από όλα τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων να απαντήσουν εάν έχουν συναντηθεί μαζί του.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More