Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Θαυματουργό εύρημα»: σπάνιος Δον Κιχώτης και διηγήματα θα μπορούσαν να πουληθούν για 900.000 ευρώ

Μια μέρα στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ένας νεαρός Βολιβιανός διπλωμάτης ονόματι Jorge Ortiz Linares μπήκε στο περίφημο βιβλιοπωλείο Maggs Bros στο Λονδίνο για να ρωτήσει αν μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερα ωραία έκδοση του Δον Κιχώτη προς πώληση.

Αλλά ακόμη και για τον Ortiz Linares – έναν αφοσιωμένο βιβλιόφιλο που έτυχε να είναι και γαμπρός του Simón Patiño, του Βολιβιανού εκατομμυριούχου με το παρατσούκλι του Ροκφέλερ των Άνδεων – η απάντηση ήταν ένα ευγενικό όχι.

Ο άνδρας στο Maggs, ωστόσο, έβαλε το όνομά του σε λίστα αναμονής και υποσχέθηκε να έρθει σε επαφή σε περίπτωση που ένα τέτοιο αντίγραφο εμφανιστεί ποτέ.

Δύο χρόνια αργότερα, ο ίδιος καλοσυνάτος βοηθός τηλεφώνησε στον Ortiz Linares στο Παρίσι με καλά νέα.

Ο διπλωμάτης διέσχισε τη Μάγχη με ένα αεροπλάνο και, στις 21 Δεκεμβρίου 1936, απέκτησε μια εκπληκτικά σπάνια έκδοση του Δον Κιχώτη, καθώς και μια πρώτη έκδοση της συλλογής διηγημάτων του Μιγκέλ ντε Θερβάντες υπό εξαφάνιση, η Novelas ejemplares (Υποδειγματικές ιστορίες).

Το αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του Novelas ejemplares (1613) περιγράφεται ως «υπερβολικά σπάνιο». Φωτογραφία: Sotheby’s/ArtDigital Studio

Τετρακόσια χρόνια μετά την έκδοσή τους στη Μαδρίτη και σχεδόν έναν αιώνα μετά την αγορά τους από τον Ortiz Linares, τα βιβλία αναμένεται να αγοραστούν για έως και 900.000 ευρώ όταν δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, με τον Δον Κιχώτη να υπολογίζεται σε 400.000-600.000 ευρώ και τα Novelas ejemplares 200.000-300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Jean-Baptiste de Proyart, εμπειρογνώμονα και έμπορο αρχαίων βιβλίων που ενεργεί ως σύμβουλος στην πώληση, ο Δοκ Κιχώτης του Ortiz Linares είναι το πιο σπάνιο και καλύτερο δείγμα που έχει φτάσει στην αγορά εδώ και δεκαετίες.

Η πρωτοποριακή ιστορία του Θερβάντες για έναν ηλικιωμένο επαρχιώτη ευγενή που τρελαίνεται και οδηγείται σε ολοένα και πιο ανόητα κατορθώματα, από την αγάπη του για τα ιπποτικά ρομάντζα, δημοσιεύτηκε σε δύο μέρη το 1605 και το 1615 και πέρασε από διάφορες εκδόσεις πριν πεθάνει ο συγγραφέας του το 1616.

Το σετ του Ortiz Linares περιλαμβάνει την τρίτη έκδοση του πρώτου βιβλίου του 1608, η οποία τροποποιήθηκε από τον συγγραφέα για να διορθώσει προηγούμενα λάθη – όπως ο περίφημος κώλος του Sancho Panza που εξαφανίστηκε και ξαφνικά επανεμφανίστηκε – και η πρώτη έκδοση του 1615 του δεύτερου βιβλίου.

«Η έκδοση του 1608 είναι η τελευταία που ελέγχθηκε και αναθεωρήθηκε από τον Θερβάντες», είπε ο Proyart.

«Είναι η καλή εκδοχή του κειμένου. Είναι κάτι σαν θαύμα να βρεις ένα πολύ πολύτιμο βιβλίο που δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά για περισσότερα από 70 χρόνια – και αυτό το βιβλίο να είναι σε έναν από τους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς που μπορείς να ονειρευτείς.

Το ότι έχει και τα δύο κείμενα σε παρόμοιο δέσιμο –ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη έκδοση του πρώτου μέρους – κάνει την έκδοση του Ortiz Linares να μοιάζει χρυσωρυχείο».

Το σετ δέθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 17ου αιώνα και αποτελούσε μέρος της συλλογής του βιβλιόφιλου του 18ου αιώνα και βουλευτή του Γιορκσάιρ, Beilby Thompson. Έμεινε στην οικογένειά του έως ότου η περιουσία πουλήθηκε στη δεκαετία του 1930.

Η πρώτη έκδοση του 1615 του δεύτερου βιβλίου του Δον Κιχώτη. Φωτογραφία:: Sotheby’s / ArtDigital Studio

Εν τω μεταξύ, το αντίγραφο των Novelas ejemplares του Ortiz Linares – που περιγράφεται στον κατάλογο του Maggs το 1936 ως «η εξαιρετικά σπάνια πρώτη έκδοση… το έντονο σημάδι του διηγήματος τον 17ο αιώνα» – φέρει το οικόσημο του αρχιφύλακα της βιβλιοθήκης του Λουδοβίκου του 14ου.

Αν και λιγότερο διάσημες από τις περιπέτειες του πλανημένου ιππότη, τα διηγήματα προσφέρουν σκωπτικά και οξυδερκή σχόλια για την αγάπη, τη ζωή, την απληστία και την κοινωνία. Περιλαμβάνουν επίσης το Dogs’ Colloquy, μια στοχαστική συζήτηση μεταξύ δύο κυνηγόσκυλων.

«Τα μυθιστορήματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα και στις μέρες μας διαβάζονται πιο εύκολα από τον Δον Κιχώτη», είπε ο Proyart.

«Υπάρχει τέτοια νεωτερικότητα σε αυτό το κείμενο, και δεν έχει αλλάξει καθόλου. Δεν είναι τόσο γνωστά όσο ο Δον Κιχώτης, που είναι παγκόσμιος. Τα Novelas ejemplares διαβάζονται περισσότερο από ανθρώπους που γνωρίζουν κάτι για την ισπανική και την παγκόσμια λογοτεχνία».

Τα έργα του Θερβάντες δεν είναι οι μόνοι θησαυροί του Ortiz Linares που προσφέρονται προς πώληση. Ο Βολιβιανός, τον οποίο ο Proyart αποκαλεί «πολύ μορφωμένο άνθρωπο και πολύ ταλαντούχο διπλωμάτη», συνέλεγε επίσης γαλλική λογοτεχνία και έργα σχετικά με τη Νότια Αμερική.

Ένα βιβλίο του τέλους του 17ου αιώνα του Melchor de Navarra y Rocafull, ενός από τους αντιβασιλείς του Περού, προσφέρει μια γεύση από πειρατές, από τα κολασμένα ορυχεία στο Ποτόσι και τις αυτοκρατορικές δραστηριότητες της Ισπανίας (υπολογίζεται ότι πωλείται για 30.000-50.000 ευρώ), ενώ του Inca Garcilaso de la Vega the Florida of the Inca εξιστορεί την αποστολή του Hernando de Soto στη Φλόριντα (40.000-60.000 ευρώ).

Αν και το Quixote του Ortiz Linares μπορεί να μην φτάσει τα 1,65 εκατομμύρια δολάρια που έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1989 ένα σετ από τις πρώτες εκδόσεις του 1605 και του 1615, ο οίκος Sotheby’s λέει ότι παραμένει μια μοναδική πρόταση.

«Μια ευκαιρία όπως αυτή για την απόκτηση ενός ζεύγους πρώιμων εκδόσεων, που εξαφανίστηκαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και με κοινή προέλευση που εκτείνεται τουλάχιστον τρεις αιώνες πριν, είναι μια ευκαιρία που, για τους περισσότερους συλλέκτες, εμφανίζεται μόνο μία φορά στη ζωή», δήλωσε η Anne Heilbronn, επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby’s France.

Για τον Proyart, ο συγκεκριμένος Δον Κιχώτης αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από ένα πολύ ακριβό, πολύ όμορφα δεμένο σύνολο στοχασμών του Θερβάντες για τη λογοτεχνία, την πραγματικότητα, την τρέλα, την τιμή, το καθήκον και την περιπέτεια.

«Η φήμη ενός παγκόσμιου συγγραφέα όπως ο Θερβάντες ή ο Σαίξπηρ εξαρτάται επίσης από το τι κρατάμε από αυτούς», είπε.

«Το να διατηρούμε την πρώτη, ή την καλύτερη δυνατή, έκδοση των κειμένων τους μοιάζει λίγο με το θεμέλιο της δόξας τους.

Αυτά τα βιβλία πρέπει να διατηρηθούν γιατί υπάρχει κάτι για τους μελετητές να κατανοήσουν και να ανακαλύψουν σε κάθε ένα από τα αντίτυπα. Δείχνουν ότι ο Θερβάντες είναι ακόμα εδώ όπως πρωτοεκδόθηκε».

Πηγή: The Guardian

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More