Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Ψαλτοπούλου για τον νέο τρόπο καταγραφής θανάτων από κορονοϊό: Δεν θα κρύβονται στοιχεία (video)

«Ο κορονοϊός είναι καθημερινότητά μας. Έχει μειωθεί το προσδόκιμο της ζωής περισσότερο από κάθε τι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ζούμε με τον κορονοϊό και προσπαθούμε να μειώσουμε πάρα πολύ τους θανάτους» δήλωσε στην ΕΡΤ η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στο νέο τρόπο καταγραφής των αιτιών του θανάτου από κορονοϊό τονίζοντας ότι δεν πρόκειτα να κρύβονται στοιχεία για τον αριθμό των απωλειών από Covid-19.

Θάνατος από κορονοϊό ή θάνατος με κορονοϊό

«Από την ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΟΔΥ φαίνεται ότι η καταγραφη αλλάζει για το αν είναι θάνατος από κορονοϊό ή θάνατος με κορονοϊό» είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πλέον περιπτώσεις μεγάλων σε ηλικία ατόμων τα οποία έτσι και αλλιώς είχαν και άλλα προβλήματα υγείας και κάποια στιγμή κολλούσαν και κορονοϊό».

Η κ. Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι «δεν θα κρύβονται στοιχεία» διευκρινίζοντας ότι «αρκετές περιπτώσεις όντως βρίσκονται στην “γκρίζα ζώνη”» για τα αίτια θανάτου.

Έχουμε παράλληλη επιδημία κορονοϊού και Η1 Ν1

Μιλώντας για τις άλλες ιατρικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί την περίοδο της πανδημίας τόνισε ότι «η γρίπη «Η1 Ν1»είναι μια παράλληλη επιδημία με τον κορονοϊό. Κάποιες φορές δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τι πάσχει ένας ασθενής γι’ αυτό κάνει το τεστ».

Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας η κ. Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αν και όπως είπε, οι περισσότερες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική ακολουθεί αυτό που λέμε ατομική ευθύνη.

«Τίθεται ένα θέμα κατά πόσο θα γίνει κάτι υποχρεωτικό ή όχι» συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More