Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδονησία: Σχέδιο 5 σημείων οικονομικής δράσης από τον Ρίσι Σούνακ για την G20

Ο Ρίσι Σούνακ έφτασε στην Ινδονησία για την πρώτη του Σύνοδο κορυφής των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, η οποία αναμένεται να κυριαρχηθεί από εντάσεις σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτός από τη συμμετοχή του σε συνεδρίες για την ενέργεια, τις προμήθειες τροφίμων και τα ψηφιακά ζητήματα, ο κ. Σούνακ θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καθώς και πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες με τον Καναδό Τζάστιν Τριντό, τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, τον πρόεδρο της Ινδίας Ναρέντα Μόντι και τον Αυστραλό ομόλογό του Άντονι Αλμπανίζ.

Θα καθίσει επίσης για συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κάτι που θεωρείται αμφιλεγόμενο καθώς πιστεύεται ευρέως ότι εμπλέκεται στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Οι συζητήσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ως απάντηση στη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί «να αντιμετωπίσει τον υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ όταν οι δυο τους έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο» γύρω από το τραπέζι της διάσκεψης λέγοντας ότι η Ρωσία «δεν θα έχει θέση στο τραπέζι κορυφής» όσο συνεχίζεται η εισβολή.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε, θα παρουσιάσει σχέδιο οικονομικής δράσης πέντε σημείων για την G20. Ο Ρίσι Σούνακ θα ζητήσει συντονισμένη παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής αστάθειας και του αυξανόμενου κόστους ζωής, που επιφέρει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο οικονομικής δράσης πέντε σημείων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα καλέσει τους συναδέλφους του ηγέτες για:

• Άμεση κρατική υποστήριξη εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Η αποτελεσματική χρήση της κρατικής υποστήριξης για την ιεράρχηση των πιο ευάλωτων, τόσο στις χώρες μας όσο και διεθνώς.

• Τέλος στην εργαλειοποίηση της παραγωγής και διανομής τροφίμων. Λήψη άμεσης δράσης για την υποστήριξη του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων για τη μείωση του κόστους ζωής για όλους και τη διάσωση των ζωών εκείνων που κινδυνεύουν από την πείνα. Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση για ανανέωση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στις 19 Νοεμβρίου και τη δέσμευση σε επίπεδο G20 να μην μετατραπούν ποτέ σε “όπλα” η παραγωγή και η διανομή τροφίμων.

• Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Πρέπει να μπει τέλος “στην ασφυξία της Ρωσίας” σχετικά με τις διεθνείς τιμές ενέργειας. Ως μέρος αυτών των προσπαθειών προτεραιότητα γίνονται οι επενδύσεις για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης – “τον καλύτερο τρόπο προστασίας από αυτούς που χρησιμοποιούν συνεχώς υδρογονάνθρακες για εκφοβισμό και εξαναγκασμό.”

• Άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου και τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

• Παροχή ειλικρινούς, αξιόπιστης χρηματοδότησης για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμα. Διασφάλιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την δύναμη που απαιτείται ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν χωρίς να εξαρτώνται από τους δανειστές τους. Αυτό περιλαμβάνει ταχεία δράση για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να διαχειριστούν καλύτερα τα βάρη του χρέους τους και να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση στον δανεισμό των αναπτυσσόμενων χωρών από πηγές εκμετάλλευσης.

Ο Ρίσι Σούνακ δεν θα μεταβεί στην Ιαπωνία όπως επιθυμούσε για να είναι στο Λονδίνο όταν ο Υπουργός Οικονομικών παρουσιάσει τον Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More