Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισημερινός: Νέα εξέγερση σε φυλακή με 15 νεκρούς και 20 τραυματίες

Ακόμη μια πολύνεκρη εξέγερση ξέσπασε σε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του Ισημερινού, χθες 3/10. Η υπηρεσία των σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) και η αστυνομία  συνεχίζουν τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου.

Στα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έχουν καταμετρηθεί «15 νεκροί και  20 τραυματίες»,  συμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωσης της SNAI Η οποία αρχικά έκανε λόγο για έξι τραυματίες  που περιέθαλψε ομάδα πρώτων  βοηθειών εντός της φυλακής ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς να δοθούν ωστόσο λεπτομέρειες για την κατάσταση του.

Την περίμετρο του σωφρονιστικού καταστήματος ανέλαβαν υπό την φύλαξη τους οι ένοπλές δυνάμεις.

Στη φυλακή της Κοταπάξι που βρίσκεται στα νότια της χώρας κοντά στην περιφέρεια της πόλης Λατακούνγκα  κρατούνται 4.300 άνθρωποι και τον Φεβρουάριο του 2021  είχε βιώσει επτά συγκρούσεις ευρείας κλίμακας μεταξύ των κρατουμένων με συνολικά 400 νεκρούς.

Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι αρχές  δεν μπορούν να βάλουν τέλος στα βίαια επεισόδια που ταλανίζουν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.

Συνολικά 35.000 άνθρωποι βρίσκονται πίσω απο τα κάγκελα στον Ισημερινό ως περίσσιος πληθυσμός εγκλείστων. Ανάμεσα τους πολλά μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Μόλις το 2021, ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο άρχισε τον Αύγουστο απογραφή των φυλακισμένων, στο πλαίσιο διαδικασίας που λέει ότι έχει σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους, μπροστά στο οξύ πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More