Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Σε ισχύ οι περιορισμοί για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η ισπανική βουλή επικύρωσε τελικά με πλειοψηφία το διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας που στόχο έχει τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%. Το διάταγμα ισχύει ήδη στην Ισπανία και εφαρμόζεται.

Οι περιορισμοί θερμοκρασίας εφαρμόζονται σε κτίρια που έχουν διοικητική και εμπορική χρήση, σε ξενοδοχεία, πολιτιστικούς χώρους, σταθμούς τρένων, μετρό και αεροδρόμια. Ο κλιματισμός δεν επιτρέπεται να είναι χαμηλότερος από 27 βαθμούς και η θέρμανση, το χειμώνα, πάνω από 19 βαθμούς. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: τα κατώτατα όρια θερμοκρασίας θα πρέπει να «προσαρμοστούν» για να συμμορφωθούν με το διάταγμα με βάση την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Από τις 10 το βράδυ θα πρέπει να σβήνουν τα φώτα των βιτρινών όπως και ο φωτισμός των δημόσιων κτιρίων. Ο φωτισμός των μνημείων δεν υπόκειται στους περιορισμούς.

Επιπλέον, τα κτίρια πρέπει να διαθέτουν αυτόματο σύστημα κλεισίματος των θυρών που έχουν πρόσβαση στο δρόμο, από τις 30 Σεπτεμβρίου, για να μην είναι εντελώς ανοιχτές ως είθισται σε πολυκαταστήματα, καταστήματα ή μπαρ. Η υποχρέωση αυτή ίσχυε ήδη από το 2009, εκτός από τις εγκαταστάσεις που θερμαίνονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες πλέον θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν.

Στο διάταγμα εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την αποζημίωση των πολιτών εξαιτίας της αύξησης των τιμών όπως για παράδειγμα η δωρεάν μεταφορά τους στον προαστιακό σιδηρόδρομο αλλά και τα δωρεάν εισιτήρια στα υπόλοιπα σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Iσπανία – ανταπόκριση: Δώρα Μακρή | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More