Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία, Ματέο Ρέντσι για Κυβερνητική κρίση: Ο Ντράγκι είναι ένας σημαντικός πολιτικός, ο Κόντε είναι ασκούμενος

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ενώ συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, και μόλις ένα 24ωρο από την ομιλία του Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη 20 Ιουλίου στην Ιταλική Γερουσία, φαίνεται να υπάρχει ένα άνοιγμα ως προς το σενάριο της μη παραίτησης του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Από χθες το πρωί άρχισε να αλλάζει το κλίμα γύρω από το πολιτικό θρίλερ που διεξάγεται στην Ιταλία αυτές τις μέρες. Ενώ ο Μάριο Ντράγκι μετέβαινε αυθημερόν στην Αλγερία για να εντείνει τις διμερείς σχέσεις και εν όψει της ενεργειακής κρίσης – η οποία φέρνει τώρα την Αλγερία ως τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας – εντείνονται οι πολύπλευρες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις για την παραμονή του Ντράγκι στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και ηθικού αυτουργού της πτώσης του Τζουζέπε Κόντε αλλά και της ανόδου του Μάριο Ντράγκι στην εξουσία πριν από 17 μήνες, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ξένου Τύπου της Ρώμης – με συντονιστή τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρή – δήλωσε “εύλογα αισιόδοξος ότι η κρίση μπορεί να υπαναχωρήσει” εφόσον “ούτε στη Ρώμη ούτε στις Βρυξέλλες, δεν είναι χρήσιμη μια αδύναμη Ιταλία”.

Κι ενώ τα βέλη είναι στραμμένα κατά του Κινήματος για μια κρίση την οποία πολλοί ορίζουν ως “αχρείαστη και απαράδεκτη”, η διάσπαση του Κινήματος 5 Αστέρων δείχνει όλο και πιο κοντά, με το έμπρακτο ενδεχόμενο το Κίνημα να διασπαστεί σε υπέρ και κατά του Ντράγκι αύριο στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Παράλληλα αναφέρουμε πως σήμερα το πρωί τα Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι για περίπου μια ώρα, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός αργά το πρωί μετέβη στο Ιταλικό Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, γεγονότα που δείχνουν πως οι πολιτικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, ο Ματέο Ρέντσι έκανε ακόμη πιο εμφανές τη δυσαρέσκειά του για τον Τζουζέπε Κόντε λέγοντας μάλιστα πως “ο Ντράγκι είναι ένας σημαντικός πολιτικός, ο Κόντε είναι ασκούμενος”.

Ενώ η Κεντροδεξιά δήλωσε απρόθυμη να συνεχίσει την συγκυβέρνηση με τους υπουργούς του Τζουζέπε Κόντε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως ο Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του και χωρίς το Κίνημα, εφόσον τα νούμερα επαρκούν για μια Κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα χαρτί στο οποίο φαίνεται να ποντάρει μεγάλο μέρος της Ιταλικής πολιτικής σκηνής για να ανταπεξέλθει στις δύσκολες προκλήσεις των επόμενων μηνών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More