Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ι. Παπαφλωράτος στο Πρώτο: Ο Ερντογάν έχει ριζώσει – Θα δείξει ένα άλλο προσωπείο (audio)

«Η Τουρκία μπαίνει σε μία περιδίνηση», σύμφωνα με τον διεθνολόγο Ιωάννη Παπαφλωράτο, ο οποίος υπενθύμισε την οικονομική κατάσταση της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, χωρίς να αποκλείεται να καταφύγει πάλι στο ΔΝΤ, όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ενώ στην αντιπολίτευση, τόνισε, αυτή τη στιγμή «έχουν βγει ήδη μαχαίρια».

Σχετικά με τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών που “έβλεπαν” νικητή από τον πρώτο μάλιστα γύρο τον κ. Κιλιτσντάρογλου, ο κ. Παπαφλωράτος υπογράμμισε ότι η Δύση δεν ξέρει να “διαβάζει” την Τουρκία.

«Υπάρχει προσωπολατρεία, θυμίζει την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του 80» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι ο κ. Ερντογάν «θέλει να γιορτάσει τον ένα αιώνα τουρκικής δημοκρατίας, να εγκαινιάσει το Ακουγιού και βασίζεται στην αγάπη του λαού. Τι έλεγε συνέχεια; “Όλοι σας και μόνος μου. Ο λαός μου δεν θα με αφήσει. Ο λαός μου”. Τόνιζε αυτή την προσωπική σχέση ηγέτη με λαό που έχουν οι αυταρχικοί ηγέτες».

«Σημασία έχει ότι ο κ. Ερντογάν έχει ριζώσει» υπογράμμισε ο κ. Παπαφλωράτος, καθώς πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη, κερδίζοντας τη Βουλή με 320 έδρες. «Φανταστείτε ότι ο κ. Μπαχτσελί, προς χάριν του οποίου κατέβασε το όριο στο 7%, πήρε 11% και αν το όριο είχε μείνει στο 10% δεν θα έμπαινε ούτε και η Ακσενέρ, ούτε το HDP» προσέθεσε, ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Ερντογάν θα δείξει ένα άλλο προσωπείο. «Έχει αποδείξει ότι είναι καλός παίκτης στη διεθνή αρένα, παρόλες τις φοβερές αδυναμίες του» τόνισε.

Ανάμεσα στους ηττημένους των χθεσινών εκλογών είναι και ο κ. Ιμάμογλου, σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος, καθώς από την αρχή είχε σηκώσει την ατζέντα, ότι επόμενος πρόεδρος θα είναι ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

«Υπάρχει μεγάλη πόλωση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή, τεράστια, η αντιπολίτευση αν δεν κερδίσει όχι απλώς θα διασπαστεί, έχουν ήδη βγει τα μεγάλα μαχαίρια και σφάζονται. Αν δεν κερδίσει, θα περάσει τεράστιο πρόβλημα. Ξέρω Τούρκους που λένε ότι εμείς δεν καθόμαστε Τουρκία με Ερντογάν περαιτέρω, θα φύγουν στο εξωτερικό και πολλά νέα παιδιά» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος, περιγράφοντας τι μπορεί να ακολουθήσει στην γείτονα, μετά τον δεύτερο γύρο, εάν πράγματι επικρατήσει ο κ. Ερντογάν.

Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα και το πώς δικαιολογείται, ο κ. Παπαφλωράτος, θύμισε πως στις προηγούμενες εκλογές ο κ. Ερντογάν είχε έχει λάβει ποσοστό 52,6%. «Αν προσθέταμε τους τρεις επόμενους υποψηφίους, που όλοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον κ. Κιλιτσντάρογλου, πήραν 46% οι τρεις μαζί. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου πήρε 45%, άρα ουσιαστικά δεν έχουμε καμία διαφορά. Δημιουργήθηκε μια τεράστια ελπίδα στην αντιπολίτευση γιατί για πρώτη φορά δεν κατέβηκε διασπασμένη. Αλλά δεν βγαίνουν τα νούμερα» εξήγησε.

«Η κ. Ακσενέρ, έκανε επεισόδια, λένε, έπαθε νευρικό κλονισμό. Η αλήθεια είναι ότι τα είχε πει η κ. Ακσενέρ, ότι δεν τραβάει ο κ. Κιλιτσντάρογλου» προσέθεσε.

«Στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν τόνισε επανειλημμένως ότι εγώ θα σας ξαναχτίσω σε ένα χρόνο όλα τα σπίτια. Αυτό που έκανε η αντιπολίτευση ήταν απλά να πάει και να καταγγείλει. Δεν πρότεινε όμως κάτι. Δεν είπε στους ανθρώπους εγώ σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια έχω αυτό το σχέδιο. Αυτό πέρασε. Δεν είναι τυχαίο ότι στις σεισμόπληκτες περιοχές πήρε σχεδόν το ίδιο ποσοστό ο κ. Ερντογάν» επισήμανε ο κ. Παπαφλωράτος.

«Επίσης υπάρχει μια ομάδα ψηφοφόρων που δεν την πιάνουν οι δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν ακόμα 3,9 εκ. εκτοπισμένοι από τους σεισμούς. Εξ αυτών πήγαν να γραφτούν μόλις 133.000, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό. Πάνω από 1 εκατομμύριο δεν ψήφισε. Δεν το ενδιέφεραν οι εκλογές. Αυτοί δυνητικά θα ήταν ψηφοφόροι της αντιπολιτεύσεως. Δεν πήγαν όμως, αδιαφόρησαν. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια τρομερή προσωπολατρία. Πρέπει κανείς να μπει στην ψυχοσύνθεση του Τούρκου. Οι Τούρκοι πιστεύουν και αληθεύει ότι τα πρώτα χρόνια ο κ. Ερντογάν τους έβγαλε από το ΔΝΤ. Το ότι τώρα, πράγματι η οικονομική του πολιτική έχει αποτύχει δεν τους λέει κάτι, γιατί τους λέει εγώ θα σας τα ξαναφτιάξω όπως τα έφτιαξα στην αρχή και αυτό πέρασε. Και κάτι άλλο το οποίο πέρασε και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι ήταν η τελευταία του φορά. Εγώ μιλούσα με συναδέλφους και μου έλεγαν, ότι περνάει στον κόσμο το δώστε του μια τελευταία ευκαιρία να φύγει αξιοπρεπής και το κάνανε οι Τούρκοι. Είναι τουρκική ιδιοσυγκρασία. Όταν δεν ξέρεις την Τουρκία δεν μπορείς να τους καταλάβεις. Ο κ. Ιντζέ έδινε γραμμή για Ερντογάν διότι βγήκε και είπε ότι οι Γκιουλενιστές έφεραν στη χώρα το βίντεο, υιοθέτησε πλήρως τη φρασεολογία του Ερντογάν. Οι ψηφοφόροι του Ογάν κατά βάση προέρχονται από τους κεμαλιστές. Μολαταύτα, προτίμησαν να πάνε στον κ. Ογάν, ο οποίος πήγε στο 5% ακριβώς από ένα τμήμα των ψηφοφόρων του κυρίου Ιντζέ που δεν ήθελε με τίποτα Κιλιτσντάρογλου. Ο κ. Ογάν είναι σκληρός εθνικιστής, ακροδεξιός, έχει πει ένα πράγμα, έξω το HDP. Πού ανήκει το HDP; Στην αντιπολίτευση. Άρα λοιπόν, δεν θα πάει στην αντιπολίτευση ο κ. Ογάν» είπε αναλυτικά ο κ. Παπαφλωράτος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More