Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Ήρε τους περιορισμούς στις ανάληψεις με πιστωτικές και στις υπεραναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ήρε τους περιορισμούς που είχε επιβάλει στην ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικών καρτών και στις υπεραναλήψεις από καταθετικούς λογαριασμούς.

Η απόφαση να βάλει πλαφόν 15 χιλιάδων λιρών, περίπου δηλαδή 700 ευρώ, στις συναλλαγές αυτές προκάλεσε ανησυχίες για αναταράξεις στην οικονομία, με δεδομένο το ρευστό πολιτικό σκηνικό μέχρι τις 28 Μαΐου.

Οι δείκτες της οικονομίας εκπέμπουν σήμα κινδύνου, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο εκτοξεύτηκε στα 17,5 δις. ευρώ, το 58% του ελλείμματος που προβλεπεται για το τέλος του χρόνου, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 4,45 δις . δολάρια, στα 2,33 δις δολάρια, μέσα σε μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, καθώς ο κόσμος σπεύδει να αγοράσει δολάρια και ευρώ ως ασφαλές καταφύγιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χρυσό.

Η Κεντρική τράπεζα προσπαθεί κρατήσει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας και να μην αφήσει την κατάρρευσή της, ωστόσο όλα τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν προσωρινό χαρακτήρα και οικονομικοί αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις σήμερα αναμένεται η συνάντηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον τρίτο υποψήφιο Σινάν Ογάν, ο οποίος έλαβε το 5,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, και η στάση τους είναι καθοριστική για τον δεύτερο γύρο.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση του Κιλιτσντάρογλου με τον Ουμίτ Οζντάγ, του αρχηγού του βασικού κόμματος που στήριξε την υποψηφιότητα του Ογάν στον πρώτο γύρο.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More