Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινεζικά «αστυνομικά τμήματα» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Κινέζοι στην καταγωγή Βρετανοί πολίτες φέρεται να λειτουργούν “αστυνομικά τμήματα” στο Λονδίνο, στο Μπέλφαστ και αλλού, – τουλάχιστον τέσσερα γνωστά έως τώρα– χωρίς να έχουν ενημερώσει τις τοπικές αρχές.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κρις Φίλιπ απάντησε στην κατεπείγουσα ερώτηση της σκιώδους υπουργού Εσωτερικών Υβέτ Κούπερ στην Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα.

Ο Φίλιπ είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει «εξαιρετικά σοβαρά» τις αναφορές για μυστικά κινεζικά αστυνομικά τμήματα στη χώρα, και λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να προστατέψει τις κοινότητες από διακρατική καταστολή.

Σημερινό δημοσίευμα των Τάιμς αποκαλύπτει την ύπαρξη Κινέζου επιχειρηματία με έδρα το Λονδίνο ο οποίος φέρεται να λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης “κινεζικό αστυνομικό τμήμα”, και ο οποίος έχει διασυνδέσεις με το κόμμα των Συντηρητικών.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι η επιχείρηση παράδοσης τροφίμων του Κινέζου επιχειρηματία Lin Ruiyou στο προάστιο Croydon του Λονδίνου, λειτουργεί και ως αδήλωτο κινεζικό αστυνομικό τμήμα.

Η διεύθυνση του γραφείου της εταιρίας All Eat που ανήκει στον Lin εμφανίζεται σε μια λίστα με “πρατήρια υπηρεσιών για αστυνομικές και κινεζικές υποθέσεις στο εξωτερικό” που έχει δημιουργηθεί από το γραφείο δημόσιας ασφάλειας της κινεζικής πόλη Fuzhou στην την επαρχία του Φουτζιάν.

Ο Κρις Φίλιπ αποκάλυψε ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και το υπουργείο ερευνούν τα περιστατικά μετά και από την ειδοποίηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών ΜΙ5.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας στο Croydon φαίνεται να ήταν παρών στην συνεδρίαση του Κομμουνιστικού Κόμματος ως ενεργό μέλος της οργάνωσης «Ενωμένο Μέτωπο», αλλά αρνήθηκε ότι εργαζόταν κρυφά για την επαρχιακή αστυνομία στην παρακολούθηση Κινέζων υπηκόων στο Λονδίνο.

Ο Λιν ήταν επίσης ενεργός στην τοπική πολιτική για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και αναδημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες του να συναντά τους πρώην πρωθυπουργούς Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι.

Την ύπαρξη υπερπόντιων κινεζικών σταθμών εξέθεσε αρχικά η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Safeguard Defenders πέρυσι για πρώτη φορά.

Η διευθύντρια εκστρατείας του ομίλου με έδρα τη Μαδρίτη, Λόρα Χαρτ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Λιν είχε «σαφείς και αποδεδειγμένους δεσμούς με τον μηχανισμό του ΚΚΚ».

Τα εν λόγω τμήματα των κινεζικών αρχών φαίνεται να λειτουργούν και ως κέντρα παρακολούθησης και επιρροής Κινέζων πολιτών.

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες που φέρεται να δημιούργησαν ένα τέτοιο τμήμα στη Νέα Υόρκη και κατηγόρησαν δεκάδες Κινέζους αξιωματούχους ασφαλείας για εκστρατεία παρακολούθησης και παρενόχλησης αντιφρονούντων που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More