Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Μια ζωή στην ίδια αγορά που τους δίδαξε πολλά

Παλιοί Κομοτηναίοι έμποροι που πέρασαν τη ζωή τους στην αγορά της πόλης παρατηρούν να αλλάζει, να «κινείται» διαφορετικά, να «αναπνέει» σε άλλους ρυθμούς, πιο έντονους, πιο γρήγορους, μερικές φορές και πιο «ξένους» στα δικά τους μάτια.

Άτομα που βγήκαν στο εμπόριο εβδομήντα χρόνια πριν και που μετά από μια σημαντική πορεία πολλών δεκαετιών έδωσαν τη σκυτάλη στους νεότερους. «Μαζί και συμβουλή;» ρωτήσαμε για να σημειώσουν στο ertnews.gr: «Δεν χρειάζονται συμβουλές όσοι και όσες μας διαδέχτηκανε, μια χαρά τα πάνε».

Τους ζητήσαμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να θυμηθούν την αγορά της Κομοτηνής του χθες και τους ακούσαμε να μιλούν για μύλους που λειτουργούσαν, για τσαγκαράδικα και ραφτάδικά, για ρούχα που ράβονταν επιδέξια,αλλά και για πελάτες που κατέβαιναν με τα κάρα και τις βοϊδάμαξες στην πόλη. «Κάποιοι από αυτούς για να πουλήσουν και τα προϊόντα τους και κάποιοι άλλοι μόνο για να αγοράσουν».
«Τη δεκαετία του 60 άρχισε σιγά – σιγά να αλλάζει» ανέφεραν πάντα με την ίδια απορία κοιτώντας το σήμερα: «Μα πώς άλλαξε αυτή η πόλη;»
Όσον αφορά στις εμπορικές σχέσεις; «Ανάμεσα στους εμπόρους υπήρχε ο λόγος, η μπέσα» είπαν σημειώνοντας με εμφανή προβληματισμό «αυτό τώρα έχει εκλείψει»
«Παιδιά της κατοχής», όπως λένε, «που μεγάλωσαν με στερήσεις, με πείνα και πολέμους» και σπεύδουν να προσθέσουν ότι όσα χρόνια εργάστηκαν «δεν είπαν ποτέ ψέματα σε κανέναν» μην ξεχνώντας όμως και τις φορές που «έπεσαν έξω» στις εκτιμήσεις τους «εμπιστευόμασταν τους ανθρώπους και την πατήσαμε πολλές φορές». Κι όμως από αυτές τις ατυχίες που θυμούνται ακόμη και σήμερα λένε πως βγήκαν σοφότεροι: «Αν δεν την πατήσεις, δεν μαθαίνεις». Κι αν κάτι σήμερα δεν θέλουν να απουσιάζει από τους ίδιους εμπορικούς δρόμους είναι: Το καλό παράδειγμα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More