Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορκίδης για Μητσοτάκη: Επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν προϋπολογιστεί για το 2023

Μία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ σε δύο δόσεις μέσα στο 2023 εκτίμησε ως το πιό ρεαλιστικό σενάριο ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιώς και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, μιλώντας στην ERTNEWS. Σχολιάζοντας την σημερινή πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και το γεγονός ότι ελάχιστα αναφέρθηκε σε αριθμούς, επισήμανε ότι «πολλές φορές η σοβαρότητα ο ρεαλισμός και η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας είναι πολύ καλύτερα από κάποιους αριθμούς» και υπογράμμισε πως «αυτό που επιβεβαίωσε είναι ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προϋπολογιστεί για το 2023 θα εφαρμοστούν»

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Κορκίδης:Ο πρωθυπουργός ελάχιστα αναφέρθηκε σε αριθμούς. Ενδεχομένως να το αφήνει να το ανακοινώσει προεκλογικά, στον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας. Αυτό που επιβεβαίωσε, είναι ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προϋπολογιστεί για το 2023 θα εφαρμοστούν και αναφέρομαι ξεκάθαρα στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι υπολογίζω 1,24 δισ. ευρώ, στη διατήρηση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών που είναι 871 εκατομμύρια. Και εκεί θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Μας είχε υποσχεθεί ότι σε βάθος τετραετίας η μείωση των εισφορών θα είναι 5 μονάδες. Μέχρι σήμερα είναι 4,4% η μείωση. Μας  οφείλει λοιπόν μέσα στο 2023 μια μείωση 0 6%».

Όταν ρωτήθηκε για το πού εκτιμά ότι θα «κλειδώσει» ο κατώτατος μισθός απάντησε πως «Εάν ήμουν κοινωνικός εταίρος, αν ήμουν Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και όχι επίτιμος Πρόεδρος, αυτό το οποίο θα πρότεινα είναι μία αύξηση της τάξεως του 7,75%, που είναι και η αύξηση των συντάξεων. Είναι στα 780 ευρώ ή μία αύξηση μεταξύ 780 και 800 ευρώ του κατώτατου μισθού, ενδεχομένως σε δύο στάδια μέσα στο 2023.

Ωστόσο κατέληξε πως το ρεαλιστικό σενάριο είναι αύξηση του κατώτατου μισθού στα  780 ευρώ και πρόσθεσε πως «εάν θα γίνει σε δύο στάδια, στα 751 ευρώ και στο τέλος του -23 θα πάει ή θα ξεπεράσει τα 780 ευρώ, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω ακόμα, αλλά είναι κάτι πιθανό »

Ο Βασίλης Κροκίδης εκτίμησε, συμφωνώντας με όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός πως αναμένεται αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων ως απότοκο της μείωσης του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα». «Ο καταναλωτής πρέπει να περιμένει ακριβώς αυτή η αποκλιμάκωση να ενσωματωθεί στις τιμές του τελικού προϊόντος γιατί λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση η ενσωμάτωση τόσο των αυξήσεων όσο και των μειώσεων» υπογράμμισε.

Ωστόσο διαχώρισε το ενεργειακό κόστος από τον πληθωρισμό, τους δείκτες, στα τρόφιμα.  «Εκεί βλέπουμε ένα πολύ επίμονο πληθωρισμό. Υπάρχει ο φόβος μιας επισιτιστικής κρίσης λόγω της έλλειψης οκτακοσίων εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την παραγωγή της Ουκρανίας και ίσως αυτό κρατάει υψηλά τη ζήτηση των τροφίμων σε αντίθεση με τα άλλα».

Πηγή: ertnews

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More