Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κροατία: Αύξηση της τιμής του ψωμιού κατά 31% και των τροφίμων κατά 21% -Τα πρωτεία έχει η Ουγγαρία με 65%

Σε ένα χρόνο, οι τιμές των τροφίμων στην Κροατία εκτινάχθηκαν κατά 20%, διπλάσια από τη μέση αύξηση των τιμών των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ψωμί αυξήθηκε έως και 31%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, γράφει σήμερα η κροατική εφημερίδα, “Večernji list”.

Σύμφωνα με την αύξηση των τιμών του ψωμιού, η Κροατία συγκαταλέγεται στα πέντε κορυφαία κράτη μέλη της ΕΕ με την υψηλότερη αύξηση τιμών.

Η πρώτη είναι η Ουγγαρία, όπου η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 65% σε ένα χρόνο, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία, την Εσθονία, τη Σλοβακία και την Κροατία με αυξήσεις τιμών από 31% έως 33%, αναφέρει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Παρεμπιπτόντως, το ψωμί δεν ήταν ανάμεσα στα εννέα τρόφιμα των οποίων η κυβέρνηση μείωσε τις τιμές κατά το ένα τρίτο και τις πάγωσε, αλλά το αλεύρι.

Η Κροατία δεν εξαρτάται από το τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά σιτηρών, επειδή παράγει αρκετά για τις δικές της ανάγκες, αναφέρει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Υπάρχει και σιτάρι για εξαγωγή, επομένως η αύξηση της τιμής οφείλεται κυρίως σε ακριβότερες πηγές ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια και αέριο που χρησιμοποιούνται για φούρνους στους οποίους ψήνεται ψωμί, σε υψηλότερες τιμές λιπασμάτων και άλλα παρόμοια, γράφει η “Večernji list”.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More