Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Φίλης στο Πρώτο: Η Τουρκία δηλητηριάζει τη νεολαία της για την Ελλάδα εμφανίζοντάς την επιθετική (audio)

Στην Τουρκία, για πρώτη φορά στα χρονικά, επί δύο και πλέον μήνες υπάρχει καθημερινή ενασχόληση με την Ελλάδα, παρότι δεν ήταν ποτέ η μεγάλη προτεραιότητα της γείτονος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Ήταν, σημείωσε, 3η, 4η, 5η στις προτεραιότητες της Τουρκίας και ο λόγος είναι ότι έχει πολλά ανοιχτά θέματα.

«Συν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι καθημερινά στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν»  είναι στοιχεία που «πρέπει να τα κρατήσουμε» επισήμανε ο κ. Φίλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Και μάλιστα το πιο ενοχλητικό, είναι ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει για τον περίφημο πύραυλο Tayfun για τα 560 χιλιόμετρα αρχικά και για τα 1000 χιλιόμετρα έγιναν ενώπιον νέων. Δηλαδή δεν μπορείς να δηλητηριάζεις τη νεολαία σου, εμφανίζοντας μία απόλυτα ειρηνική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, ως δήθεν επιθετική, μόνο και μόνο για να πεις στο τέλος της ημέρας ότι είμαι σε νόμιμη αυτοάμυνα αν κάνω κάποια ενέργεια σε βάρος της Ελλάδος, γιατί αυτό μας λέει ο Ακάρ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος πριν από δύο μέρες είπε ότι “δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για το αν θα επιτεθούμε στους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, γιατί αυτοί συνιστούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, άρα, βάσει του χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είμαστε σε νόμιμη αυτοάμυνα”. Είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος λέει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά της γιατί θέλει να μας επιτεθεί. “Άρα αν αντιδράσουμε θα είμαστε πάλι σε νόμιμη αυτοάμυνα”» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

 

Αναφορικά με το νέο κοίτασμα που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6 στην Κύπρο και το οποίο αμφισβητείται από την Τουρκία, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, ο κ. Φίλης, εξήγησε πως το τεμάχιο 6 είναι ένα από τα τεμάχια που η Τουρκία θεωρεί ότι τμήμα του, είναι μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και πως είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει μια δική της θεώρηση και «διαβάζει αλά τούρκα» το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Εν προκειμένω είναι πιθανό το σενάριο κάποια στιγμή και μάλιστα θα έλεγα ότι μάλλον έχει καθυστερήσει η Τουρκία για τα στάνταρ της, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχει δεχθεί πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς το να μην κάνει κάποια κίνηση, να δούμε ένα πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, ενώ στο νότιο τμήμα του τεμαχίου 6 δραστηριοποιείται η Total γαλλική κοινοπραξία» ανέφερε ακόμα ο κ. Φίλης .

Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος σημείωσε ο κ. Φίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά «πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ένας θερμοκέφαλος να κάνει μια κίνηση όταν ακούει τον πρόεδρό του να του λέει ότι μια γειτονική χώρα συνιστά απειλή για αυτόν, ότι μία γειτονική χώρα εξοπλίζεται για να επιτεθεί στη δική του, ότι μία γειτονική χώρα παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της, ότι μία γειτονική χώρα έχει κακές προθέσεις απέναντι στη δική του». Πάντως, κεντρικός σχεδιασμός από πλευράς Τουρκίας για να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα δεν υπάρχει, κατά τον κ. Φίλη και οπωσδήποτε αν είναι να προκληθεί κάτι, η Τουρκία δεν θέλει να φανεί ότι είναι αυτή που το προκάλεσε, αντίθετα θέλει να δείξει ότι είναι αυτή η οποία υποχρεώθηκε να απαντήσει απέναντι σε μία δήθεν επιθετική ενέργεια από μεριάς της χώρας μας.

Ερωτηθείς εάν η συνάντηση μεταξύ των δύο στενών συμβούλων, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, αποτελεί μέρος της αποκατάστασης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η επανασύσταση και η εμπέδωση ενός κλίματος όχι εμπιστοσύνης αλλά σχετικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στα δύο μέρη, όσο εξακολουθούν οι εμπρηστικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά, δεν είναι εύκολη. «Η ατζέντα της γνωριμίας των δύο εκπροσώπων των ηγετών, που είναι η δεύτερη νομίζω δια ζώσης συνάντηση τους, ήταν εντελώς ανοιχτή και επί της ουσίας η προσπάθεια του ξένου παράγοντα είναι να αναπτυχθούν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για να μην έχουμε χειρότερα» ανέφερε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More