Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης

Απεργιακές συγκεντρώσεις την ίδια ώρα σε Μυτιλήνη και Καλλονή διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία στη Λέσβο συμμετέχοντας μαζικά στη γενική πανεργατική απεργία της Πέμπτης 16 Μαρτίου , για να αποδοθούν  οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση θα πραγματοποιθεί στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στην Καλλονή την ίδια ώρα στο πάρκο Βασιλειάδη.

Το ΝΤ Λέσβου της  ΑΔΕΔΥ ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σημειώνει ότι «συμμετέχουμε  στη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ για να απαιτήσουμε:

• να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

• να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.

Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Καλούμε τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους».

Σε χώρους δουλειάς περιόδευσαν στελέχη του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την απεργία . Συνομίλησαν με τους εργαζόμενους, «αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές της υγείας που υπάρχουν στον νησί μας, τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας. Τα μέλη της Διοίκησης τόνισαν πως, το κράτος των λίγων, είναι πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό για να πλειστηριάζει σπίτια, να κόβει το ρεύμα, να ταΐζει με δισεκατομμύρια ευρώ τους μεγάλους ομίλους, αλλά είναι πολύ αργό ή ανύπαρκτο, για να προστατέψει τον λαό από πυρκαγιές, από σεισμούς, από πλημμύρες».

Επίσης το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ που κινητοποιούνται κατά της οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού . Ακόμα το ΠΕΚ ζήτησε και από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης να ικανοποιήσει το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης που συμμετέχει στην απεργία, να μεταθέσει την άσκηση ετοιμότητας που είναι προγραμματισμένη στους χώρους του νοσοκομείου , για την ημέρα της απεργίας .

Όπως σημειώνει ο σύλλογος εργαζομένων του Βοστάνειου Νοσοκομείου «Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν έγινε καμία ενέργεια προς αναβολή και θα διεξαχθεί κανονικά. Συνεπώς μπορεί να έχουμε απεργούς από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην άσκηση καθώς και από το νοσοκομείο και να μην μπορούν να λάβουν μέρος στην άσκηση. Επίσης σε μια απεργία το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Πως όμως το προσωπικό θα λάβει μέρος και στην άσκηση?    Ο σύλλογος εργαζομένων καλεί τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη κινητοποίηση και τη διοίκηση να επαναξιολογήσει την απόφαση της να πραγματοποιηθεί η άσκηση ετοιμότητας την ίδια ημέρα με τη πανελλαδική, πανεργατική απεργία.»

Στην απεργία και στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη συμμετέχουν ακόμα :

Η  ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ : «μαζί με τους συναδέλφους εργαζόμενους στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, απαιτούμε το έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων, της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και της λογικής του κόστους/κέρδους πάνω από την ασφάλεια και από την ανθρώπινη ζωή, να μην συγκαλυφθεί».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Απεργούμε, βγαίνουμε στο δρόμο ακόμα πιο μαζικά για να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να μη χαθεί καμία άλλη ζωή εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων στις υποδομές και τις μετακινήσεις.
Για να μη θρηνήσουμε θύματα επειδή το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο και τα κέντρα υγείας παρατημένα στη μοίρα τους. Καλούμε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα,  να συμμετέχει μαζικά στην απεργία της Πέμπτης και τις συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή στις 11:30».

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου : «Την ίδια ώρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη 15/3 στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το μοναδικό Παιδοογκολογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα! Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί την απελευθέρωση και του νερού κατά τα πρότυπα των σιδηροδρόμων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στα χέρια των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών κολοσσών.

Ο σύλλογος εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου σημειώνει ότι «Ύστερα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη μαζική τους συμμετοχή σε αυτές, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναβάλει την προγραμματισθείσα συζήτηση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, που ιδιωτικοποιεί το νερό.  Συνεχίζουμε τον αγώνα και τονίζουμε ιδιαίτερα ότι το νομοσχέδιο αφορά το σύνολο των πολιτών, τους καλούμε μαζί μας για την οριστική απόσυρσή του. Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ της χώρας είμαστε σε επαγρύπνηση. Συμμετέχουμε δυναμικά στη ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16-3-2023».

Αλληλεγγύη για όλους : «Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More