Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος και Ισραήλ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος

Χτες την Πέμπτη, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε «κρίσιμο στάδιο» στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, σημειώνοντας ότι «τα κενά έχουν μειωθεί».

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το Ισραήλ απέρριψε τις τροποποιήσεις που ζήτησε ο Λίβανος σε μια πρόταση οριοθέτησης των συνόρων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θέτοντας αμφιβολίες για την  έκβαση των πολυετών διπλωματικών προσπαθειών ώστε να μπορέσουν οι δύο χώρες να εξάγουν φυσικό αέριο μέσα ή γύρω από μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Μεσόγειο.

Ισραηλινός αξιωματούχος, ανακοινώνοντας την απόφαση του πρωθυπουργού Yair Lapid να απορρίψει τα αιτήματα για επανεξέταση και προειδοποίησε ότι τυχόν περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν εάν η λιβανική Hezbollah απειλήσει την πλατφόρμα εξερεύνησης φυσικού αερίου στο κοίτασμα Karish.

Από τον περασμένο Ιούλιο, οι εξελίξεις σχετικά με τον φάκελο οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιταχυνθεί.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά την άφιξη ενός πλοίου παραγωγής και αποθήκευσης κοντά στο κοίτασμα Karish, το οποίο η Βηρυτό θεωρεί ότι βρίσκεται σε αμφισβητούμενη περιοχή.

Η Βηρυτός τότε ζήτησε  την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Κατά την έναρξή τους, οι συνομιλίες υποτίθεται ότι περιορίζονταν σε μια θαλάσσια περιοχή που υπολογίζεται σε 860 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα σύνορα της οποίας είναι γνωστά ως Γραμμή 23, βάσει χάρτη που έστειλε ο Λίβανος το 2011 στα Ηνωμένα Έθνη.

Όμως ο Λίβανος θεώρησε αργότερα ότι ο χάρτης βασίστηκε σε λανθασμένες εκτιμήσεις και ζήτησε να αναζητηθούν επιπλέον 1.430 τετραγωνικά χιλιόμετρα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του κοιτάσματος Karish, γνωστό ως γραμμή 23.

Να σημειωθεί  ότι το κοίτασμα Qana που ανήκει στο Λίβανο,  βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η Γραμμή 23 τέμνεται με τη Γραμμή 1, τη γραμμή που κατατέθηκε από το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, και εκτείνεται περισσότερο από τη Γραμμή 23.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2020, με αμερικανική μεσολάβηση, σταμάτησαν τον περασμένο Μάιο, λόγω διαφορών ακριβώς για την επίμαχη περιοχή.

Μετάφραση: Ουλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More