Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λιζ Τρας: Ποια είναι η νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ

Αλλαγή σελίδας με τη Λιζ Τρας να γίνεται η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα προγνωστικά την ήθελαν να επικρατεί της κούρσας, αν και δεν είναι γέννημα θρέμμα των Τόρις. Η οικογένειά της κατά βάση αριστερή, αλλά η ίδια προτίμησε τους Φιλελεύθερους για το ξεκίνημα στην πολιτική της καριέρα πριν την κερδίσουν οι Συντηρητικοί. Η μόνη σταθερά, ο θαυμασμός την για την Θάτσερ. Φιλοδοξεί μάλιστα να βάλει την βρετανική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, όπως είχε κάνει η Σιδηρά Κυρία.

Βρετανία: Η Λιζ Τρας φαβορί για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με γραφεία στοιχημάτων

Η 47χρονη που κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος στον Τζόνσον όταν άρχισαν οι παραιτήσεις στην κυβέρνησή του στις αρχές Ιουλίου, γίνεται η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, η τέταρτη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Είναι επίσης η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι.

H νέα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ θα αναλάβει από την Τρίτη καθήκοντα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο.  Πληθωρισμός 10%, απεργιακές κινητοποιήσεις για την ακρίβεια και τη λίρα σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου. Και όλα με προοπτική επιδείνωσης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

AP Photo/Frank Augstein

Η οικονομική πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των δύο υποψηφίων. Η Τρας προσέλκυσε τους ψηφοφόρους υποσχόμενη μαζικές μειώσεις φόρων και υιοθετώντας ένα πολύ σκληρό τόνο απέναντι στα συνδικάτα.

Χθες, Κυριακή, η Τρας διαβεβαίωσε μιλώντας στο BBC ότι, αν εκλεγεί πρωθυπουργός, θα δράσει «ήδη από την πρώτη εβδομάδα» για να βοηθήσει τους Βρετανούς να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας, αρνούμενη ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει.

Υπογράμμισε επίσης ότι «μέσα σε ένα μήνα» θα παρουσιάσει ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αν και κατάφερε να προσελκύσει τη βάση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά τη Βρετανία εδώ και 12 χρόνια, το 52% των Βρετανών εκτιμά ότι θα είναι μια μέτρια ή ακόμη και μια φρικτή πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov. Κατά συνέπεια δεν είναι βέβαιο ότι οι ασαφείς υποσχέσεις της θα αρκέσουν για να κατευνάσουν την αγανάκτηση των Βρετανών, με πολλούς κλάδους -από τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και άλλους – να έχουν προχωρήσει ή να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Η Λιζ Τρας σπούδασε φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Merton College της Οξφόρδης. Στις εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο του 2010, εξελέγη με το Συντηρητικό Κόμμα, βουλευτής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Στο παρελθόν εργάστηκε στον κλάδο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών για 10 χρόνια ως εμπορική διευθύντρια και οικονομική διευθύντρια. Είναι παντρεμένη κι έχει 2 παιδιά.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Οργή Λαβρόφ κατά της ΥΠΕΞ της Βρετανίας – Φωτιά στις διπλωματικές προσπάθειες από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας

Βρετανία: Η Λιζ Τρας υποψήφια για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More