Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μακελειό στο σχολείο του Τέξας: Σοβαρές ευθύνες στις αστυνομικές αρχές επιρρίπτει έκθεση της Βουλής της Πολιτείας

Σε μια αναλυτική έκθεση-αναφορά του κοινοβουλίου των αντιπροσώπων του Τέξας σχετικά με τους μαζικούς πυροβολισμούς της 24ης Μαΐου στο δημοτικό σχολείο του Ουβάλντε, επιρρίπτεται βαριά η ευθύνη σε κάθε υπηρεσία επιβολής του νόμου να ανταποκριθεί στην επίθεση, ενώ κατηγορεί τόσο την τοπική αστυνομία για λάθη αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτυχία τους να αναλάβουν την ευθύνη.

Σχεδόν 400 τοπικοί, πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματικοί βρίσκονταν στο σημείο εκείνη την ημέρα,
συμπεριλαμβανομένων 91 πολιτειακών αστυνομικώνκανένας από τους οποίους δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί της γρήγορης ανταπόκρισης στην κρίση, ανέφερε η έκθεση της βουλής του Τέξας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της σχολικής περιφέρειας, Πέδρο “Πιτ” Αρεδόνδο, ο οποίος συνέταξε το σχέδιο ενεργητικής ανταπόκρισης ελεύθερων σκοπευτών ως διοικητής του συμβάντος, δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο που είχε δημιουργήσει, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση έλεγε ακόμη ότι δεν ήταν σαφές εάν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές με μια ταχύτερη απάντηση, αλλά άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο.

«Το κενό ηγεσίας θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην απώλεια ζωών καθώς τα τραυματισμένα παιδιά περίμεναν πάνω από μια ώρα για βοήθεια και ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί σποραδικά με το όπλο του», λέει ένα τμήμα της έκθεσης που έλαβε η Washington Post.

Αντί να απομονώνει την ευθύνη στους τοπικούς αξιωματικούς, όπως έκαναν ορισμένοι μετά τους πυροβολισμούς, η έκθεση απλώνει  ένα ευρύτερο δίχτυ ευθύνης για «το σύνολο της επιβολής του νόμου… εκείνη την τραγική ημέρα».

«Εκατοντάδες μέλη ομάδων άμεσης επέμβασης από πολλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου – πολλοί από τους οποίους ήταν καλύτερα εκπαιδευμένοι και καλύτερα εξοπλισμένοι από την αστυνομία της σχολικής περιφέρειας – έφτασαν γρήγορα στο σημείο», αναφέρει η έκθεση.

«Αυτές οι άλλες ομάδες επέμβασης, οι οποίες είχαν επίσης ειδική εκπαίδευση για την ενεργητική αντιμετώπιση ενεργών σκοπευτών και αλληλεπιδρούσαν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εκτυλισσόμενου χάους. Ωστόσο, σε αυτή την κρίση, κανένας τους δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία».

Δεκαεννέα μαθητές και δύο δάσκαλοι έχασαν τη ζωή τους από τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος σκοτώθηκε όταν αστυνομικοί εισέβαλαν σε μια τάξη μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

«Εκτός από τον δράστη, αυτή η έκθεση δεν βρήκε κανέναν άλλο «κακό» κατά τη διάρκεια της έρευνάς της. Δεν υπάρχει κανένας στον οποίο μπορούμε να αποδώσουμε κακία ή κακά κίνητρα», ανέφερε η έκθεση. «Αντίθετα, βρήκαμε συστημικές αποτυχίες και τρομερά κακή λήψη αποφάσεων».

Στους επιζώντες του Ουβάλντε και τις οικογένειές τους δόθηκε ένα έντυπο αντίγραφο της έκθεσης την Κυριακή το πρωί.

Με επικεφαλής τον πολιτειακό βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων Ντάστιν Μπάροους  η επιτροπή της Βουλής πήρε συνεντεύξεις από 36 ενώ εξέτασε ώρες οπτικοακουστικού υλικού στοιχείων, εξετάζοντας τους πάντες, από τον δήμαρχο Ντον Μακλάφλιν  μέχρι τον υπεύθυνο του 911 (εκτάκτων περιστατικών) τον σχολικό φύλακα και τον Αρεδόνδο. Ορισμένοι αρχικά εναντιώθηκαν σε αιτήματα συνέντευξης, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών του Ουβάλντε και του σερίφη της κομητείας Ουβάλντε Ρούμπεν Νολάσκο, αλλά μετά από κάποιες διαπραγματεύσεις, όλοι υποχώρησαν.

Η επιτροπή, η οποία περιελάμβανε επίσης την πρώην δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Τέξας, Εύα Γκούζμαν και τον εκπρόσωπο της πολιτείας Ελ Πάσο, Τζο Μούντι , εργάστηκε μέσω πολλών διαρροών των μέσων ενημέρωσης και  αποκαλύψεων από τον διευθυντή του διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας, Στίβεν Σ. ΜακΚροου.

Όλες οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς η επιτροπή εργαζόταν με ζήλο σε μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα από τους αστυνομικούς του Τέξας, το FBI και την εισαγγελέα του Ουβάλντε Κριστίνα Μπάζμπι.

Οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι εστίασαν στο να φέρουν τις πολύ αναγκαίες απαντήσεις στις οικογένειες που αναζητούν εναγωνίως να εμπιστευτούν οποιονδήποτε έχει εξουσία στην πολιτεία του Τέξας, εν μέσω αντικρουόμενων αφηγήσεων για το πώς σκοτώθηκαν τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους.

Από την αρχή, οι πολιτειακοί αστυνομικοί διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης και τους αξιωματούχους στο σημείο, λέγοντας ότι η αστυνομία αντιμετώπισε τον ένοπλο νωρίς έξω από το σχολείο, τραυματίστηκε και τον ακολούθησε μέσα.

Ο κυβερνήτης αρχικά επαίνεσε την απάντηση της αστυνομίας και στη συνέχεια είπε ότι παραπλανήθηκε. O Μακ Κρόου αργότερα αποκάλυψε ένα χρονοδιάγραμμα που περιέγραφε μια καθυστερημένη απάντηση γεμάτη μπερδεμένα λάθη από τον διοικητή του περιστατικού, Aρεδόνδο, ο οποίος αμφισβήτησε το χαρακτηρισμό σε μια συνέντευξη στο Texas Tribune. Ο δήμαρχος ΜακΛάφλιν, κατηγόρησε την πολιτεία ότι κατηγορεί την πόλη του.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας που ενημερώθηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι η αστυνομία του Ουβάλντε είχε την ευκαιρία να σταματήσει τη σφαγή.

Μετά ήρθε η διαρροή του βίντεο. Ξεκινά με ένα φορτηγό να προσκρούει σε μια αποχέτευση έξω από το σχολείο και να βγαίνει μαυροφορεμένος ο Σαλβαδόρ Ράμος. Πηδά πάνω από έναν φράχτη και περπατά ανεμπόδιστος μέσα στο σχολείο, με το τουφέκι στο χέρι και πυροβολώντας μερικές βολές.

Σε μια έκδοση που δημοσιεύτηκε από το Austin-American Statesman, η κλήση μιας τρομοκρατημένης δασκάλας στο 911 ακούγεται πάνω από τις εικόνες καθώς μεταδίδει τον τρόμο της και διατάζει τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Ακολουθούν εκρήξεις πυροβολισμών καθώς ο εκτελεστής εξαφανίζεται σε μια τάξη ενώ ο ήχος των κραυγών επεξεργάστηκε. Ο κωδικός ώρας από την κάμερα του διαδρόμου έδειξε ότι η αστυνομία απάντησε τρία λεπτά αργότερα.

Ωστόσο, καμία από τις λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από την Κυριακή δεν έκανε πολλά για να απαλύνει τον πόνο των επιζώντων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν προσπαθήσει να σώσουν τα παιδιά τους στις 24 Μαΐου –  για να παρεμποδιστούν από τους υπεύθυνους για την επιβολή του νόμου.

Ο Μπάροους είπε ότι η εντολή της έρευνας δεν ήταν να απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά να διευκρινιστούν τα γεγονότα εκείνης της ημέρας και να γίνουν νομοθετικές συστάσεις.

Οι γονείς των νεκρών και των τραυματιών κάλεσαν τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς ηγέτες να αυξήσουν το όριο ηλικίας αγοράς όπλων, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο 18χρονος εκτελεστής, και τα οποία έχουν γίνει αντικείμενο μαζικών πυροβολισμών.

H έκθεση της Βουλής σκόπιμα δεν κατονομάζει τον Σαλβαδόρ Ράμος, αλλά λέει ότι τον οδηγούσε η «επιθυμία για φήμη » και ότι είχε δείξει σημάδια ψυχικής αστάθειας και βίαιες τάσεις σε γνωστούς της οικογένειας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά κανένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια δεν αναφέρθηκε στις αρχές.

Οι συντάκτες της έκθεσης περιγράφουν λεπτομερώς μια ταραγμένη παιδική ηλικία, κατά την οποία ο Ράμος είχε μια τεταμένη σχέση με τους γονείς του και λίγους φίλουςΔυσκολεύτηκε ακαδημαϊκά εν μέρει λόγω προβλημάτων ομιλίας και παραπονέθηκε για περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού (bullying).
Μέχρι τη στιγμή που ο Ράμος έφτασε στην τρίτη δημοτικού, οι σχολικοί υπάλληλοι τον είχαν αναγνωρίσει ως «επίφοβο λόγω των σταθερά κακών αποτελεσμάτων των εξετάσεων», σύμφωνα με την έκθεση, και του είχαν προτείνει λογοθεραπεία. Όμως ο Ράμος δεν εντάχθηκε ποτέ σε  ειδική εκπαίδευση.
Μέχρι το 2018, ο Ράμος είχε κατά μέσο όρο περισσότερες από 100 απουσίες από το σχολείο ετησίως, μαζί με αποτυχίες και κακές βαθμολογίες στις εξετάσεις, σύμφωνα με την έκθεση. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι σχολικοί υπεύθυνοι επισκέφτηκαν ποτέ το σπίτι του. Μέχρι το 2021, σε ηλικία 17 ετών, ο Ράμος είχε ολοκληρώσει μόνο την ένατη τάξη. Στα τέλη Οκτωβρίου 2021, περίπου έξι μήνες πριν από την επίθεση, το γυμνάσιο του Ουβάλντε τον απέβαλε.

Ο Ράμος έκανε δουλειές σε φαστ φουντ και εστιατόρια και «μάζεψε χρήματα», σύμφωνα με συγγενείς που πίστευαν ότι αποταμίευε για ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο. Αλλά ο Ράμος είπε σε γνωστούς του ότι «εξοικονομούσε χρήματα για κάτι μεγάλο» και ότι θα τον έβλεπαν στις ειδήσεις κάποια μέρα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Κοντά στα τέλη του 2021, ο Ράμος άρχισε να αγοράζει σφεντόνες, τουφέκια και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η αναφορά λέει ότι ζήτησε από δύο συγγενείς να του αγοράσουν όπλα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν.
Οι συγγενείς γνώριζαν την επιθυμία του να αγοράσει όπλα προτού συμπληρώσει νομικά την ηλικία για να το κάνει και τη γοητεία που του ασκούσαν οι πυροβολισμοί στα σχολεία.
Η έκθεση λέει ότι ενώ ο Ράμος είχε μια «ασαφή ιδέα» να πραγματοποιήσει πυροβολισμούς στο σχολείο στα τέλη του 2021, τα σχέδιά του ενεργοποιήθηκαν μετά από «έναν καυγά» με τη μητέρα του φέτος που μεταδόθηκε ζωντανά στο Instagram.
Οι βοηθοί του Σερίφη επενέβησαν στο επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις. Ο Ράμος μετακόμισε στη γιαγιά του, όπου κοιμόταν στο πάτωμα του σαλονιού.

Μετά από παρόμοιους μαζικούς πυροβολισμούς στο Τέξας, το νομοθετικό σώμα της πολιτείας έχει διοχετεύσει χρήματα για βελτιώσεις στην ασφάλεια των σχολείων και σε ορισμένα προγράμματα ψυχικής υγείας και παροχής συμβουλών. Όμως οι νομοθέτες έχουν χαλαρώσει στο ζήτημα των περιοριστικών κανόνων απόκτησης όπλων όπως αυτό που χρησιμοποιούσε ο Ράμος στο σχολείο.

Οι γονείς των νεκρών και των τραυματιών κάλεσαν τους πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς ηγέτες να αυξήσουν την ηλικία αγοράς για όπλα υψηλής ισχύος, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο Ράμος, τα οποία έχουν γίνει σημείο μαζικών πυροβολισμών.

Επιθέσεις, όπως αυτή στο Ουβάλντε, προκαλούν συνήθως ανασκοπήσεις και γίνονται αντικείμενο μελέτης μετά το συμβάν σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη, εξετάζουν πώς αντέδρασαν οι αρχές επιβολής του νόμου και υπογραμμίζουν τα διδάγματα που θα μπορούσαν να αντληθούν.

Πηγή:Washigton Post

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More