Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: Η Κρητικιά που έσπασε τα στερεότυπα και το ανδρικό κατεστημένο

Είχε την σπάνια τύχη να δώσει στο όνειρό της σάρκα και οστά και να το κάνει λαμπρό τοπόσημο της Αθήνας και παρακαταθήκη Τέχνης για τις επόμενες γενιές. Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το πνεύμα που – κόντρα στις αντιξοότητες της ελληνικής κρίσης – ανέδειξε την Εθνική Πινακοθήκη, πέθανε χθες στα 83 της χρόνια. Ο κόσμος της τέχνης, κι όχι μόνο, την αποχαιρετά με θλίψη.

Αν η τέχνη καταγράφει το όνειρο της ιστορίας τότε η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα έζησε το όνειρό της μέσα από την τέχνη.

«Ο μάρτυρας της ηθικής υγείας ενός λαού είναι η τέχνη, γιατί εκεί κανείς δεν μπορεί να πει ψέμματα, και αν κοιτάξει κανείς γύρω του στην Ελλάδα πρέπει να είναι αισιόδοξος γι’ αυτό και εγώ έχω ταχθεί στην υπηρεσία της» είχε πει η ίδια στην ΕΡΤ.

Κόρη ενός σιδηρουργού και μίας αγρότισσας γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να τελειώσει το γυμνάσιο αφού έχει γνωρίσει τον φιλόλογο Δημήτρη Πλάκα ο οποίος είναι ο μέντοράς της και γίνεται ο σύντροφός της στη ζωή.

Έρχεται στην Αθήνα και φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και αρχαιολογίας με εμπνευσμένους δασκάλους όπως ο Παντελής Πρεβελάκης σπουδάζει ιστορία της τέχνης και παίρνει την μία υποτροφια μετά την άλλη. Κάνει το ντοκτορά της στο Παρίσι και όταν επιστρέφει στην Ελλάδα γίνεται η πρώτη γυναίκα που διδάσκει στη σχολή καλών τεχνών.

Το 1992 αναλαμβάνει Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Το έργο της ζωής της. Με προσήλωση επεκτείνει και εμπλουτίζει τις εκθέσεις με 3.000 νέα έργα, ανάμεσα στα οποία δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου.

«Άνοιξε τις τέχνες στους Έλληνες σηματοδότησε μια αναγέννηση για την πολιτιστική ζωή της χώρας», δήλωσε η διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου, Κατερίνα Δελαπόρτα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της διοργανώθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη σημαντικές εκθέσεις σπουδαίων ξένων και Ελλήνων δημιουργών που αποτέλεσαν σταθμούς όπως αυτή τον χειμώνα του 1992-93 με θέμα «Από τον Θεοτοκόπουλο στον Σεζάν» που προσέλκυσε περισσότερους από 600.000 επισκέπτες

Τα εγκαίνια της νέας Πινακοθήκης γίνονται το Μάρτιο του 2021 κι επιβεβαιώνεται ο ρόλος της ως κιβωτού της ελληνικής τέχνης με διεθνή ακτινοβολία.

Για ισχυρή προσωπικότητα με τεράστιο έργο που προσπαθούσε να προβάλλει την ελληνική τέχνη από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λούβρο και το Τελ Αβίβ έκανε λόγο ο διευθυντής του εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς.

To 2015 διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού. Πολυγραφότατη. Έχει δημοσιεύσει 21 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.

Με θερμά λόγια εκτίμησης για το έργο και την προσφορά της αποχαιρετούν τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.

«Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα μετέτρεψε την Πινακοθήκη σε κέντρο της Ελληνικής Τέχνης, με διεθνείς συνεργασίες, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο… απέδειξε με το έργο της ότι η Ελλάδα δεν είχε μόνο ένα λαμπρό παρελθόν αλλά και ένα δυναμικό παρόν» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Σχετικό Άρθρο: Πέθανε σε ηλικία 83 ετών η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More