Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μούδιασμα στην Άγκυρα από την υπερψήφιση της τροπολογίας για το μπλόκο στις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία

Tην ώρα που η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης, ούτε στο πεδίο ούτε στη ρητορική, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε την τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας, θέτοντας ένα πρώτο αλλά στιβαρό ανάχωμα στην επανεκκίνηση του εξοπλιστικού προγράμματος των F-16 στην Άγκυρα.

Αμερικανοί βουλευτές προτάσσουν στη συζήτηση και το ζήτημα της τουρκο-ρωσικής προσέγγισης, με επιστέγασμα την αγορά των S-400 από την Άγκυρα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ για να αποφεύγει τις συνέπειες για τις πράξεις του», σημειώνει ο βουλευτής των Δημοκρατικών Φρανκ Παλόν.

Με την απόφαση του νομοθετικού σώματος κεφαλαιοποιείται και η παρουσία του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παρουσιάσει αναλυτικά στον πρόεδρο Μπάιντεν τους χάρτες του τουρκικού αναθεωρητισμού, δίνοντας έμφαση στην έξαρση των υπερπτήσεων.

«Σας θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που είχε θέσει ο πρωθυπουργός και δημοσίως και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον», επεσήμανε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σφοδρές ήταν οι αντι-αμερικανικές αντιδράσεις των τουρκικών μέσων, με τη Χουριέτ να κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση.

Με αφορμή την ημέρα της Βαστίλης, ο Νίκος Δένδιας δείχνοντας και προς την Άγκυρα, ανέδειξε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξήρε τις ελληνογαλλικές στρατηγικές σχέσεις.

Ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο μόνος δρόμος επίλυσης των διαφορών, διεμήνυσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την τελετή ορκωμοσίας νέων διπλωματών.

«Ο πόλεμος που μαίνεται στην Ευρώπη έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει τι πραγματικά διακυβεύεται όταν αποτυγχάνουν οι διπλωματικές προσπάθειες στο διεθνές γίγνεσθαι», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη σημασία των F-35 για την ελληνική αεράμυνα ανέδειξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του.

Με παραβάσεις του FIR Αθηνών από μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνεχίστηκε το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων στον ουρανό του Αιγαίου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

«Κλειδώνει το φρένο» για τα τουρκικά F-16

Την άποψη ότι αν και όποτε δοθούν τα F-16 στην Τουρκία θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από μια ρητορική δέσμευση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, εξέφρασε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Τόνισε δε ότι καθώς καταρρέει το αφήγημα των δεσμεύσεων που πήρε ο Ερντογάν για τα F-16, βλέπουν στην Άγκυρα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επισκέπτεται το Τέξας και να φωτογραφίζεται μπροστά στα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 που από το 2027 θα προστεθούν στην ελληνική ΠΑ, και στα οποία η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός αλλά τώρα βρίσκεται αποκλεισμένη λόγω των S-400.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More